Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Vajeti PGD Borovnica prevzema Jure Furlan

Saša Mevec Pušnik je vodenje Prostovoljnega gasilskega društva Borovnica predala Juretu Furlanu, novi podpredsednik je postal Peter Štrukelj. Društvo, ki je lani odplačalo kredit, resno načrtuje dokončanje prizidka h gasilskemu domu.
Ne da bi bilo kakšno leto posebej pusto in sproščeno, a leto 2015 je bilo krepak zalogaj tudi za dobro organizirane borovniške gasilce: obeležitev 130-letnice, od slavnostne seje s predsednikom Gasilske zveze Slovenije Joštom Jakšo, gasilske parade s prek osemdesetimi gasilci in dvajsetimi vozili, predstavitve zbornika ob prisotnosti šolske ministrice Maje Makovec Brenčič do zahvalne maše z nadškofom Stanislavom Zoretom, vmes pa še sodelovanje pri prireditvah ob 60-letnici Gasilske zveze Vrhnika. Vse to je dosedanjo predsednico, ki poleg tega že tri leta ne živi več v Borovnici, pošteno utrudilo in menda je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo funkcijo predala nekomu, ki ima vizijo, kako naprej. Na poziv upravnega odbora se je prijavil zgolj en kandidat – Jure Furlan, ki je bil nato na občnem zboru tudi soglasno izvoljen za mandatno obdobje do leta 2018. Za podpredsednika si je izbral Petra Štruklja, sočasno pa predlagal še razširitev upravnega odbora s sedanjih petnajst na sedemnajst članov. Novi članici bosta tako Saša Mevec Pušnik in Anka Palčič, kot predstavnica veterank.
Vse pa se vendarle ni vrtelo le okrog volitev, gasilci so z zadovoljstvom pregledovali lanskoletno kroniko. Poleg zgoraj naštetih dogodkov gre izpostaviti Cirila Kosa, ki je prejel kipec gasilca, in Viljema Mevca, ki je prejel odlikovanje za posebne zasluge in te dni še bronasti znak civilne zaščite. Koncerta Fantov z vseh vetrov sta bila dobro obiskana, prejeli so donacijo Zavarovalnice Triglav. Mladinke so razveselile z zlatim in bronastim odličjem, veterani in veteranke pa so se z vodilnega mesta v regiji zavihteli na državno gasilsko tekmovanje. Po svoje je bila pozitivna tudi statistika intervencij, zgolj štirinajst jih je bilo in le v enem primeru je zagorelo v hiši. Pri tem so opravili 152 delovnih ur. Občanom so med drugim pripeljali 200.000 litrov vode. Sodelovali so na treh meddruštvenih, dveh medobčinskih vajah in izvedli štiri društvene vaje. Morda najbolj prijetna pa je bila novica o odplačanem kreditu, ki je težil društvene finance. Zato ne čudi, da gostje na račun dela društva s pohvalami niso skoparili in je tudi župan priznal, da borovniške gasilce »krasi izredna organiziranost, strokovno delo in napredne usmeritve.«

In kakšne bodo te usmeritve pod novim vodstvom? »Pridobivati nove člane, sestaviti tekmovalno B-ekipo, se širiti, predstavljati in sodelovati tudi izven naše občine ter gasilske zveze, boljše sodelovati z Občino Borovnica in seveda, kar je tudi najpomembnejše, dokončati prizidek h gasilskemu domu,« je bil jedrnat novi predsednik Furlan. Poveljnik poveljstva Jože Palčič je k temu dodal zgolj še načrte za dokončanje ureditve operativne sobe v gasilskem domu in vzpostavitve gasilskega poligona pod Strmecem. Občni zbor so sklenili z najprijetnejšimi točkami, napredovanji in jubilejnimi odlikovanji. V čin gasilca so napredovali Domen Čerin, Alenka Božič, Monika Škrbec, Žiga Trček, Miha Rus, Maks Spasič, Zoran Cvetič, Rok Turšič in Miloje Trifunovič. Čin višjega gasilca so dobili Blaž Bolarič, Klemen Košir in Tadej Debevec. Gasilski častnik I. stopnje pa je postal Jure Furlan. 10 let so člani PGD Borovnica Peter Štrukelj, Matevž Rupar, Samo Cimperman, Tadej Debevec, Teja Debevec in Anamarija Košir, 20 let Andrej Podržaj, Klemen Košir, Jaka Mihevc in Aleš Mevec, 50 let Jože Trček ter že 60 let Anton Lenarčič. 20-letnico operativnega dela je obeležil Jože Palčič, 30-letnico pa Bogomir Pelko. Posebno priznanje za veterane je romalo v roke Cirilu Cerku. Vsem iskrene čestitke!

 

Damjan Debevec
Foto: DD

Oglejte si tudi