Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

V znamenju 130. obletnice najstarejšega društva

PGD Borovnica lani ni imelo opravka niti z enim pravim požarom, zato pa z večdnevnimi intervencijami ob žledolomu in poplavah. Letošnje leto pa se bo, kot kaže, povsem vrtelo okrog 130-letnice društva.
Slavnostno sejo ob okroglem jubileju leta 1885 ustanovljenega gasilskega društva načrtujejo za 10. julij, parada ter zgodovinska razstava in predstavitev zbornika, za katerega že vneto zbirajo gradivo, pa bodo osrednji dogodki letošnjega praznika borovnic, ki bo 18. julija. Za okroglo obletnico neprekinjenega delovanja so pred časom že prejeli zlato priznanje Civilne zaščite RS. Omenjeni jubilej pa si bo pozornost moral deliti s 60-letnico krovne Gasilske zveze Vrhnika. Predsednik Vinko Keršmanc je na minulem občnem zboru lepo povabil prisotne k obisku priložnostne razstave, ki bo na ogled v bistrškem muzeju od 1. junija dalje in jo bodo bogatile starinske črpalke ter drug zgodovinski inventar naših društev. Poleg rednih aktivnosti društvo čakajo še dokončna ureditev intervencijskega centra, namestitev novih vrat in razširitev drvarnice.

Povečan tempo dela društva je predsednico Sašo Mevec Pušnik, predavateljico in višjo strokovno svetovalko, ki je pred kratkim postala še novopečena mamica, prisilil, da si poišče ustreznega namestnika. Na to mesto so zato gasilci imenovali kar Viljema Mevca. No, morebiti jim bo pa jubilejno leto vendarle vsaj na področju nesreč bolj naklonjeno kot lansko, ko se je po besedah poveljnika Jake Mihevca »v 130-letni zgodovini menda prvič zgodilo, da društvo ni imelo nobene intervencije, v kateri bi bil pravi požar. Bil je en dimniški požar, dva travniška požara, pri katerih ni bilo treba posredovati, preostalo so bile pa poplave, žled, pomoč reševalcem NMP in tehnična pomoč.« Od šestnajstih intervencij jim je februarski žled – za delovanje v tedanjih izrednih razmerah so prejeli bronasti znak CZ RS – pobral največ, kar osem dni, novembrske poplave pa še dva. S še konkretnejšimi številkami je postregel poveljnik borovniškega poveljstva Jože Palčič – ob žledu so gasilci vseh treh društev opravili 3146 ur, ob poplavah 563 ur, v celem letu pa več kot 4000 ur na intervencijah. Borovniško društvo ima poleg tega od lanskega poletja tudi nov dogovor z ZD Vrhnika in je do zdaj že šestkrat nudilo pomoč zdravstvenemu osebju. Ko niso bili na intervencijah, pa so se gasilci udeleževali posvetov, tečajev, vaj in tekmovanj, zbirali pomoč za žrtve poplav v Bosni, izvedli gasilski kviz za gasilski zvezi Vrhnika in Logatec, pa dan odprtih vrat, pripravili prostor ter izvedli srečelov na Dnevu borovnic, namestili nov strelovod, preurejali ogrevalni sistem, z novoletno stojnico in koledarjem razveseljevali občane ter še in še. Tekmovalno najuspešnejši so bili lani mladi pripravniki, ki so osvojili tretje mesto v gasilski orientaciji ter prvo na občinskem kvizu, veterani so domov prinesli dva zlata pokala, veteranke pa enega zlatega, dva srebrna in enega bronastega.

Pod inventuro preteklega dela seveda sodijo tudi napredovanja in priznanja. V gasilca 1. stopnje je napredoval Sam Cimperman, v višjega gasilskega častnika Miha Ošaben ter v gasilskega častnika 2. stopnje Jože Palčič. Usposabljanje za specialnost radijske zveze so uspešno opravili Domen Grbič, Matej Korošec, Tadej Debevec (ml.) in Polona Gabriel. Za 10 let operativnega gasilskega dela so podelili plakete Petru Žitku, Andreju Podržaju, Damjanu Kržiču, Mateju Jesenku, Juretu Furlanu, Samu Cimperman, Gregorju Kržiču, Marku Mevcu, Jožetu Palčiču, Blažu Palčiču in Jaki Mihevcu, za 20 let Igorju Trčku in za 40 let Cirilu Kosu. Slednji je nedavno tega prejel tudi vrhunsko priznanje Gasilske zveze Slovenije, kipec gasilca. Za dolgoletno delo v operativi je šlo tokrat priznanje tudi Viljemu Mevcu. Tu so še jubilejna priznanja za staž v društvu, ki so jih prejeli Anton Šraj za 10 let, Primož Soklič za 20, za 30 let Igor Trček, Jože Palčič in Katja Kos, za 40 let pa Jože Doljšak. Zadnjima dvema in Emi Debevec so ob tem podelili še plakete gasilskega veterana. Vsem prisrčno čestitamo.

 

Damjan Debevec, foto: DD

Oglejte si tudi