Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

V PGD Brezovica pri Borovnici volje in idej ne zmanjka

Kljub snegu in nizkim temperaturam smo gasilci v Kotih aktivni tudi pozimi.
Članice A in B so v mrzlih mesecih pridno vadile za prihajajoče tekmovanje v spajanju sesalnega voda (SSV). Svoje spretnosti in znanje so na tekmovanju pokazale že 14. februarja v PGD Podlipa - Smrečje. Članice A so dosegle 3. mesto, članice B pa 5. mesto. Časa za počitek ni bilo veliko, saj je že 7. marca potekalo drugo tekmovanje v SSV na Drenovem Griču, ki ga je organiziralo PGD Drenov Grič - Lesno Brdo. Članice A so osvojile 2. mesto, članice B pa zopet 5. mesto. Članice A so že počasi pogledovale za pokalom, a treba je bilo vložiti še nekaj truda, saj šteje najboljši skupni seštevek dveh tekmovanj. Zadnje izmed teh se je odvijalo 28. marca na Logu, v organizaciji PGD Log. Članicam A je uspelo; na tekmovanju so zasedle 1. mesto in se tako v skupnem seštevku uvrstile na 2. mesto. Članice B pa so na tekmovanju zasedle 6. mesto in se skupno uvrstile na 6. mesto. Moramo priznati, da je bila konkurenca med članicami velika, saj je na vsakem tekmovanju nastopilo 7 ali 8 ekip članic B ter 3 ali 4 ekipe članic A. Vsa pohvala gre vsem zagnanim članicam, ki so vaje pridno obiskovale in poskušale svoje rezultate izboljšati ter pridobiti kakšno dragoceno sekundo. Drugo leto jim želimo še malce več športne sreče in tudi rezultati ne bodo izostali.

Tudi preostali člani v zimskih mesecih niso počivali. Udeleževali so se različnih izobraževanj in dodatnih usposabljanj. En član je opravil izpit za nosilca dihalnega aparata, dva člana tečaj prve in nujne medicinske pomoči za certificirane prve posredovalce (gasilce bolničarje), en član je opravil izpit za vodjo skupine in pet članov je opravilo tečaj za nosilce radijskih postaj. Trije so se udeležili tudi vaje za delo z izolirnimi dihalnimi aparati v PGD Trnovo. V društvu smo januarja organizirali predavanje na temo Požari v naravi, ki ga je izvedel namestnik poveljnika GZS, g. Darko Muhič. Poleg naših članov so se predavanja udeležili člani PGD Breg - Pako ter PGD Trnovo. Operativni člani društva se mesečno sestajajo in obnavljajo svoje znanje, pregledajo opremo in se pogovorijo o morebitnih nevarnostih v primeru požara ali katere druge naravne nesreče. Tako kot operativni člani tudi gasilci bolničarji enkrat na mesec vadijo pravilne pristope k poškodovancu, obnavljajo svoje znanje prve pomoči in se urijo v medsebojnem sodelovanju.

Pozimi pa niso bili aktivni le člani in članice, temveč tudi »kačanska« mladina. Februarja so se tri ekipe (pionirke, pionirji in mladinke) pripravljale na tekmovanje v gasilskem kvizu. To je potekalo 21. februarja v OŠ Tabor v Gornjem Logatcu. Ekipe so pokazale veliko mero znanja in spretnosti. Pionirke in mladinke so se uvrstile na 3., pionirji pa na 7. mesto. Rezultati so bili zadovoljivi, a zopet nam je za las ušel nastop na regijskem tekmovanju v gasilskem kvizu. Vsa pohvala in zahvala gre vsem pridnim tekmovalcem, Jožetu, Janu, Maticu, Živi, Izi, Anamariji, Leji, Lari in Neži, ki so pridno prihajali na vaje in pokazali obilo zanimanja za gasilstvo. Lepo vabljeni tudi naslednje leto, ko se bomo spet pomerili s konkurenco.

V mesec marec pa smo stopili bolj nasmejani in ponosni na naše operativne člane, saj so si s pridnim delom in srčnostjo prislužili bronasto priznanje Civilne zaščite za zasluge v letu 2014. Člani so se izkazali pri odstranjevanju posledic žledoloma in odšli na pomoč poplavljenim območjem v Loški dolini. Na tem mestu se vsem operativnim članom v imenu celotnega društva zahvaljujem za vso skrb in nesebično pomoč v času naravnih nesreč. Hvala vam!

14. marca smo imeli letni občni zbor. Na njem smo predstavili nekaj novih projektov, ki se jih bomo lotili v letošnjem letu (letovanje pionirjev v Savudriji, ureditev poligona za izvedbo vaj, gasilski tabor idr.). Upamo, da se bodo tudi vsi drugi načrti in ideje, ki jih ni malo, uresničili v čim krajšem času.

Le 14 dni pozneje je v gasilskem domu potekala že tradicionalna prireditev za žene in dekleta (letos že 39. po vrsti), ki so marca praznovale katerega izmed praznikov. Ga. Metka Pristavec Repar je ob pomoči našega predsednika Jožeta Drašlerja spretno in zanimivo pripravila učence, ki so nas nasmejali, ganili in nasploh polepšali tisti pomladni večer. Za dobro vzdušje so po prireditvi poskrbeli Krimski lisjaki, za polne želodčke pa domače gasilke. Polna dvorana gasilskega društva je dokaz, da je prireditev vsako leto odlično pripravljena in da je treba tako delo nadaljevati.

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

 

Za PGD Brezovica pri Borovnici

Karmen Pirnat

Oglejte si tudi