Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Jaka Mihevc novi poveljnik PGD Borovnica

Prvega februarja so se borovniški gasilci zbrali na že 128. občnem zboru in opravili tudi redne volitve. Novi poveljnik društva je Jaka Mihevc, nova pa je tudi tekmovalna skupina veterank. Med številnimi načrti za letošnje leto izstopa pridobitev moštvenega vozila, ki naj bi ga prevzeli že na majski veselici.
Novi poveljnik Mihevc se je ob izvolitvi najprej zahvalil za zaupanje: "Zavedam se, da prevzemam veliko odgovornost, obenem pa bi se zahvalil dosedanjima poveljnikoma Mevcu in Palčiču, ki sta mi pustila zelo dobre in trdne temelje." Poudaril je, da je v društvu že zdaj dobra, povezana in delovna ekipa, a ob tem opozoril: "Ko se bomo zabavali, se bomo zabavali, ko bo treba delati, bomo pa delali." Sicer pa se je življenje v društvu po preteklih predčasnih volitvah letos tudi formalno vrnilo v ustaljene kolesnice. Razen menjave poveljnika Palčiča, ki je menda kandidat za višjo gasilsko funkcijo, pa pravzaprav velikih sprememb v dosedanji sestavi vodstva ni. Predsednica društva ostaja Saša Mevec, njen namestnik je Jože Palčič, poveljnik društva Jaka Mihevc, njegov namestnik pa Damijan Kržič. V upravnem odboru bodo sedeli še Peter Žitko (podpoveljnik, pomočnik radijske postaje), Peter Štrukelj, Blaž Palčič (podpoveljnik), Miha Ošaben (pomočnik IDA), Igor Trček, Viljem Mevec, Ciril Kos, Andrej Podržaj, Katarina Kržič (predstavnica članic), Žan Žmavc (predstavnik mladih) in Franc Drašler (predstavnik veteranov). Vodja voznega parka bo Grega Kržič, pomočnica NMP Alenka Božič in skrbnik doma Viljem Mevec, ki je sicer odgovoren tudi za veterane in veteranke, po naših informacijah pa naj bi z mesta poveljnika poveljstva borovniških gasilcev kandidiral tudi malce višje. V nadzorni odbor so imenovani Grega Kržič, Katja Kos in Franc Repar, v disciplinsko komisijo pa Stane Brož, Jože Trček, Gašper Ravnjak, Slavka Mevec in Bogomir Pelko.

Preteklo leto je bilo v zgodovini društva "eno najbolj delavnih let našega društva nasploh", je številčnemu zboru poročala predsednica Mevčeva, od tega pa gotovo najbolj izstopajo kviz gasilske mladine v Borovnici, oblikovanje ženske veteranske ekipe, ureditev sejne sobe in podesta za pokale in stare uniforme ter osvojena odlikovanja. Nadpovprečno aktivni so bili tudi na področju intervencij; teh je bilo kar 21, med njimi več posredovanj zaradi podtaknjenih požarov, najhujši pa je bil seveda v Liku, je poročal bivši poveljnik Palčič. Zabeležili so kar 827 delovnih ur gasilcev, 103 ure vožnje z vozili, 337.000 litrov porabljene vode (od tega 300.000 litrov za Liko), kar po cenikih GZS znese dobrih 32.000 evrov stroškov. Poleg tega so izvedli 75 prevozov vode ob suši. Prepeljali so 300.000 litrov vode in pri tem prevozili 320 kilometrov. Glede Lika je Palčiča dopolnil Vili Mevec, ki je intervencijo vodil, in sicer je povedal, da je pri gašenju gorečega skladišča sodelovalo 19 društev s 34 vozili in 147 gasilci/gasilkami, gasilska brigada s petimi vozili in 14 gasilci ter še dve reševalni vozili in policija. Ob tem je izpostavil pomen motornih brizgalen, ki so kljub starosti v tej akciji dejansko rešile težave z vodo.

Kar se tiče programa za prihajajoče leto, gasilci že zbirajo ideje za nov gasilski koledar, na društveni veselici, ki bo 31. maja, želijo prevzeti novo moštveno vozilo, posodobili bi radi peč, preuredili kuhinjo, namestili strelovod, podest za manjši muzej, uredili vprašanje članstva v IGD Liko ter še mnogo več. Ob vsem pričujočem so jim pohvale in dobre želje izrekli navzoči visoki gostje: župan Andrej Ocepek, predsednik GZ Vrhnika Brikcij Trček, poveljnik GZ Vrhnika Vinko Keršmanc in drugi.

Sledile so še podelitve priznanj in doseženih činov. Veščino za gozdarja so opravili: Matjaž Brlogar, Klemen Debevec, Matic Dobrovoljc, Aljaž Kos; za bolničarja: Jaka Kržič, Nik Mikuž; za preventivca: Aljaž Kos, Matjaž Brlogar, Klemen Debevec, Matic Dobrovoljc; za vodiča: Jaka Kržič, Nik Mikuž.
Specialnost radijskih postaj so dosegli: Jure Debevec, Blaž Bolarič, Gašper Ravnjak; specialnost dela z motorno žago: Jure Debevec, Miha Ošaben, Blaž Palčič; modul A za dihalne aparate: Matej Jesenko in Damjan Podržaj; modula A in B za dihalne aparate pa: Damjan Kržič, Gregor Kržič, Jaka Mihevc, Blaž Palčič, Jože Palčič, Peter Žitko. Ciril Kos se je udeležil posveta GZS za požarno stražo (priporočila, izvajanje), Viljem Mevec pa tečaja za elektriko in fotovoltaiko za gasilce.
Nadaljevalni tečaj za gasilca so opravili Domen Debevec, Boštjan Matko, Žan Žmavc, Jaka Škrbec in Jernej Korošec. V čin gasilca 2. stopnje je napredoval Miha Petrič, v čin višjega gasilca Miha Ošaben in Saša Mevec, v čin gasilskega častnika 1. stopnje pa Primož Zupančič.
Podelili so tudi jubilejna priznanja. Za 10 let Mateju Jesenku in Klemenu Grmeku, za 30 let Emi Debevec, za 40 let Igorju Debevcu in Jožetu Kosu ter za častitljivih 50 let Stanetu Brožu. Vsem čestitamo.

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi