Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Gasilci se predstavijo

V oktobru, mesecu požarne varnosti, so v javnosti precej odmevale zloženke, ki so jih prejela tudi vsa gospodinjstva občin Našega časopisa, in sicer na temo gašenja začetnih požarov v gospodinjstvu. Svoj delež pozornosti pa so z dnevi odprtih vrat požela tudi prostovoljna gasilska društva.
Odziv javnosti na dneve odprtih vrat je bil povsem nesluten. Množičen obisk so imeli tako gasilci PGD Brezovica pri Borovnici, ki so dan odprtih vrat priredili 19. oktobra, kot gasilci PGD Borovnica, ki so to storili teden pozneje. Program je bil podoben. Gasilci so na ogled postavili opremo in vozila ter prikazali gašenje ognja z gasilnim aparatom pa pravilno in nepravilno gašenje maščobnega vzbuha, ki je eden od najpogostejših vzrokov kuhinjskih požarov. Občanom so svetovali, kako povečati požarno varnost doma in v avtomobilu. Veliko zanimanja je bilo predvsem za gasilne aparate na prah, ki jih je bilo mogoče na prireditvi kupiti oz. servisirati. V Borovnici so na primer devetkilogramski celo pošli, kar je presenetilo tako organizatorje kot gasilce PGD Laško, ki so izvajali prodajo in servis. Predsednica PGD Borovnica Saša Mevec meni, da se je to zgodilo, ker ljudje o takih rečeh do zdaj niso toliko razmišljali, prepričani, da začetne požare lahko pogasi vsak sam, če je primerno opremljen, pa tudi ker podobnih dogodkov menda gasilci v preteklosti niso prirejali. "Namen dneva odprtih vrat je bil, da pokažemo sebe, svojo opremo, ki je pravzaprav oprema kraja oz. občanov, ter prikažemo, kako delujemo. Hkrati pa, da se ljudje opremijo z gasilniki oz. jih ozavestimo, da je treba te po določenem obdobju tudi servisirati. Nekateri so namreč prinašali že prav zastarele gasilne aparate, eden je bil celo iz leta 1969. Starejši je bil celo od vseh gasilcev, navzočih na prireditvi," je dodala Mevčeva. PGD Brezovica pri Borovnici pa je po besedah predsednika
Jožeta Drašlerja dan odprtih vrat namenilo "predvsem staršem naših otrok". "Zavrteli smo jim film o tem, kaj so počeli v minulem letu," je povedal. Društvi sta obenem priložnost izkoristili za krepitev svojih vrst, zlasti z otroškimi delavnicami.

 

Damjan Debevec, foto: DD

Oglejte si tudi