Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
4°C
ČET.
12°C
4°C
Oceni objavo

Več kot dvesto Borovničanov v spopad s smetmi

Tradicionalne spomladanske čistilne akcije, 28. marca, sta se udeležili rekordni dve stotniji občanov. Ekipe iz šole, vrtca, enajstih društev, dveh političnih strank in še vrsta posameznikov so zeleno borovniško dolino razbremenile za slabe pol tone po nemarnem odvrženih odpadkov.
Borovnica se je zadnjo marčevsko soboto pridružila vrsti drugih občin v osrednjeslovenski regiji, od Brezovice do Iga in Ljubljane ter še čez, do Domžal in Medvod, ki so se na ta dan odločile za tradicionalno spomladansko čiščenje svojih sosesk. Na borovniškem koncu je čistilna akcija kot že vrsto let potekala pod okriljem občine, koordinacija pa je pripadla Turističnemu društvu Borovnica. Četudi je do zadnjega večera kraljevalo slabo vreme in so koordinatorji že močno dvomili o uspehu akcije, je po besedah Uroša Jelovška dogajanje v naslednjem, sončnem sobotnem jutru preseglo vsa pričakovanja. Odzvalo se je kar enajst borovniških društev, dve politični stranki, šola, vrtec ter še vrsta skupin in posameznikov. Več kot dvesto sodelujočih v sobotni akciji se je po številu lahko kosalo le še z rekordno vseslovensko čistilno akcijo pred tremi leti, ko je bilo na terenu več kot 400 ljudi. Sicer pa je vse potekalo po že ustaljeni praksi – zjutraj so skupine na občini prevzele malico, vreče in rokavice, otroci tudi odsevnike, nakar so se odpravili na izbrani rajon. Daleč največja koncentracija skupin je bila v centru kraja, kjer so »uradovale« skupine iz MKD Arterija, šole in vrtca. Slednji, že tako najštevilčnejši, so imeli v prihajajočem tednu še reprizo sobotne akcije, največ dela pa jim je dalo prav šolsko igrišče, kjer nesnage kar ni hotelo zmanjkati. Ob Borovniščici od Ohoniškega loga do Cerkove žage so čistile članice DPŽ Ajda, ob Prušnici navzgor do Brezovice pa so imeli zaradi visokega vodostaja nemalo težav sadjarji. Po besedah Rudija Cerka so tod prevladovale plastične folije, katerim se je jasno videlo, »da v vodo niso zašle pomotoma, temveč so jih tja namerno odvrgli brezvestni lastniki, ko jih niso več potrebovali za pokrivanje drv ali česa podobnega«. Od mosta na Mejačevi ulici pa vse do Brega so čiščenje brežin Borovniščice prevzeli člani TVD Partizan, na Bregu in Pakem domači gasilci ter drugi vaščani, ki so se ob regionalni cesti odpravili še vse do Goričice. Največ je bilo, kot povsod, embalaže, našli pa so se tudi avtodeli. Traso po gozdni cesti od Podgore do koče pri breznu ter navzdol do Pakega in nazaj po stari progi so si izbrali člani turističnega društva, po strmih bregovih pa pobirali vse od pločevink, plastenk in steklenic do kosov starega fička in registrskih tablic, ki jih je nato prevzela policija. Od bencinskega servisa in skozi Dol ter Laze so ob cestah pobirali odpadke člani borovniške SDS, igrišče na Dolu so počistili člani Športnega društva Borovnica, medtem ko so rajon ob regionalki in cesti čez Mah prevzeli člani borovniškega SD. »Največ je bilo pločevink, škatlic od cigaret, vrečk … tudi kakšno žival smo našli, da o pasjih iztrebkih sploh ne govorim. Najbolj pa boli, ko sem drugi dan šel tod s kolesom in opazil, da je bilo ob cesti zopet deset pločevink in plastenk,« je povedal
Marko Žitko. Na delu Barja, ki ni bil pod vodo, so čistili tudi člani HUD Karel Barjanski, medtem ko so urejanje spomenikov NOB prevzeli člani Društva ZB za vrednote NOB, ki so po akciji opozorili na nemarno početje delavcev na železniški progi. »V okolici spomenika na Belem potoku, blizu železniškega delovišča, je bilo polno plastenk in razbite steklovine,« je ogorčeno povedal Franc Drašler. Medtem ko je ekipa KPV po občini že urno pospravljala zbrane odpadke, so se borovniški lovci šele dobro ogreli. Najprej so uredili okolico svojega doma, nakar so na Učni pospravili odvrženo salonitno kritino, nekje so izbezali še staro izolacijo, za nameček pa pobrali odvrženo embalažo za olje in bencin ob cesti za Planino in nazadnje vse tudi sami prepeljali na Vrhniko. Po podatkih KPV naj bi v akciji zbrali 480 kg odpadkov, od tega dve tretjini nekoristnih.

 

Damjan Debevec, foto: DD

Oglejte si tudi