Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

(Ne)pričakovani uspehi ansambla Livada

Ansambel Livada je dal Borovničanom za ''martinovo'' okusiti kanček skrivnosti svojega uspeha s festivala narodno-zabavne glasbe v Cerkvenjaku, kjer so prejeli zlati klopotec. Na odmevnem koncertu so se jim pridružili Krimski lisjaki, Dolinarji, Podpičje D, Ponos in skupina DNK.
Borovniški koncert zlahka obravnavamo v presežnikih. Dvorana je bila tokrat nabito polna, izbor skladb odličen, vzdušje na vrhuncu, ansambel Livada, ki mu po zadnjih uspehih mnogi prerokujejo zanesljiv pohod na sam vrh slovenske glasbene scene, pa je del svoje trdo prigarane slave na pričujočem koncertu delil še z drugimi ansambli in skupinami, ki se prav tako šele uveljavljajo. Ansambel Dolinarji so spoznali na tekmovanju v Cerkvenjaku, sicer pa so iz Trebnjega in igrajo že dve leti. Ansambel Ponos in Krimske lisjake poznajo s tekmovanja na Vrhniki "Igramo kot znamo", kjer so ravno tako blesteli. Ponos se v štiričlanski moški zasedbi, z enim "kevder basom" (in to ne navadne, temveč že kar grajske kleti …), z diatonično harmoniko bolj posveča ljudski glasbi, njihov domači rajon pa se nahaja v trikotniku Tomišelj–Notranje Gorice–Rakitna. Na domačo glasbo pa prisegajo tudi Krimski lisjaki, tričlanska zasedba srednješolcev. Gre za iznajdljiv ansambel, ki zna iz občinstva izvabiti glasne ovacije. Kar pravzaprav niti ne preseneča, saj so najglasnejšemu obiskovalcu obljubili pol soda vina, tistemu, ki jih povabi na obletnico, pa kar celega. Verjetno zanje nismo slišali zadnjič. Smo pa zato prvič slišali za borovniško moško skupino Podpičje D, ki jih "druži veselje do petja in razveseljevanje ljudi s podoknicami". Dalmatinske in podokničarske so jim zares lepo tekle, morda jim bo nekoč stekla tudi ideja za bolj stalno ime in ne bodo, kot do zdaj, na koncu vaj obstali le pri ";D". Skupaj z Livado so tokrat nastopila tri mlada dekleta, ki za Borovničane niso novost in so že osvojila premnoga srca s petjem zimzelenih slovenskih, pa tudi tujih pesmi – govorim seveda o triu DNK. Uspešni kombinaciji navkljub "fantje z Livade" menda vendarle rajši prisegajo na "svojo Urško" (Lužar), ki je z njimi odpela nekaj narodno-zabavnih in celo avtorskih skladb. Na svoj račun pa je ob petju skupaj z Livado prišla tudi mlada povezovalka gdč. Rot, ki je ves večer nekako neuspešno namigovala v tej smeri. Je že tako, da fantje dandanes bolj slabo razumejo ženske namige … Narodno-zabavni večer se je res lepo iztekel, k čemur organizator
Vid Vidic – razen zahval občinstvu za množično udeležbo, pa občini ter borovniškemu kulturnemu društvu za pomoč – ni imel kaj dodati. Morda le še sporočilo zamudnikom, da lahko v glasbi uveljavljenega tria Vid, Nejc in Patrik uživajo vsak sobotni večer v piceriji Kim-Vi.

 

Damjan Debevec, foto: DD

 

Oglejte si tudi