Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

SD Borovnica proti ukinitvi NMP

Po predlogu organiziranosti NMP bi območje med Postojno in Ljubljano ostalo brez službe. Socialni demokrati Borovnica bomo intervenirali znotraj teles naše stranke, naredili vse, da se zaustavi proces ukinitve vrhniške službe NMP, ter opozorili na načela, ki so jih partnerji podpisali v koalicijski pogodbi.

Znanje, zdravje in varnost ljudi so temeljne sestavine uspešne družbe. Zato se razvitost družbe meri po kakovosti njenih javnih storitev. Usmeritev, da zanje poskrbi država oz. skupnost, za Socialne demokrate nima alternative. Samo tako je mogoče vsem ljudem zagotoviti enake možnosti pri dostopu do javnih dobrin. Samo tako je lahko družba dobra za vse.

Samo javno zdravstvo zagotavlja, da lahko vsakdo dobi ustrezno zdravniško pomoč takoj, ko jo potrebuje. Koalicijski partnerji so se skupaj z nami, Socialnimi demokrati, zavezali, da bodo krepili javni zdravstveni sistem, na način, »da bodo imele vse zavarovane osebe enake možnosti do zdravstvenega varstva, ko ga bodo potrebovale in bodo do njega upravičene«, v koalicijski pogodbi pa je še posebej izpostavljeno, da bo »dostopno, kakovostno in učinkovito zdravstvo prioriteta« te koalicije.

Socialni demokrati smo se v svojem programskem dokumentu 2014–2018 jasno opredelili za učinkovit, kakovosten in enako dostopen javni zdravstveni sistem, vzpostavitev javne zdravstvene mreže na vseh ravneh, vključno z lekarnami, pa je pot do realizacije naših programskih opredelitev do javnega zdravstva.

Reorganizacija sistema nujne medicinske pomoči v Sloveniji, ki so jo 22. aprila 2015 predstavili na ministrstvu za zdravje in predlog dali v 30-dnevno javno obravnavo, je vse drugo kot predlog kakovostnega in enako dostopnega javnega zdravstva.

Po predlogu organiziranosti NMP bi območje med Postojno in Ljubljano ostalo brez službe NMP, kar pomeni, da bi ukinili tako službi v Cerknici in Logatcu kot našo službo NMP, ki deluje v okviru ZD Vrhnika. Služba NMP v okviru ZD Vrhnika se je začela vzpostavljati leta 2012, tudi s pomočjo sredstev iz naših občinskih proračunov (nakup reševalnega avtomobila ipd.).

V prvih treh mesecih letošnjega leta je služba NMP ZD Vrhnika v svoji ambulanti opravila 2341 pregledov. Od teh pregledov je bilo 67 % nujnih, 11 % bolnikov je bilo otrok, najbolj ranljive populacije. Na terenu so imeli 114 intervencij, ki bi se brez njihove hitre in strokovne pomoči lahko končale tudi usodno. V nočnem času (od 2h do 7h) so pregledali 412 občanov. Od vseh pregledanih bolnikov so jih le 10,3 % napotili v bolnišnico, drugim so težave uredili na domu ali v ambulanti in so jih rešili nepotrebnega prevoza naprej. Povprečni odzivni čas na intervencijah od začetka klica do prihoda k pacientu je bil v letu 2014  12 minut. Zavedamo se, da šteje vsaka minuta.

Zaradi vseh navedenih dejstev in jasne opredelitve Socialnih demokratov do javnega zdravstva kot kakovostne in enako dostopne dobrine, bomo Socialni demokrati Borovnica interveniral znotraj teles naše stranke, ter naredili vse, da se zaustavi proces ukinitve vrhniške službe NMP, ter opozorili na načela, ki so jih partnerji podpisali v koalicijski pogodbi.


Občinski odbor SD Borovnica,

 

 

Oglejte si tudi