Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Tak'le imamo pri nas v Coklariji

8. decembra lani so avlo osnovne šole zasedle narodne noše. Spretni plesalci so zaplesali najznačilnejše slovenske plese, profesionalna šaljivca pa sta številčno občinstvo v presledkih kratkočasila s humorističnimi skeči. Prireditelji, folkloristi FS Šumnik, so na to porekli le: "Tak'le imamo."
Pri naših folkloristih pod vodstvom Sabine Mrzlikar in ob idej polnem Roku Mihevcu je vedno drugačen in osvežen program letnih prireditev postal že stalnica, ki za takšne priložnosti že kar premajhno šolsko dvorano zapolni znova in znova. Če je bila lani osrednja tema resnejša, poglobljeno življenjska, pa so si prireditelji letos dali duška z večerom, polnim šal in smešnih anekdot, kar je obiskovalcem po svoje obljubljala že razstava izvirnih karikatur nastopajočih izpod peresa Špele Turšič, pri vhodu v dvorano.

Večer pa je potekal nekako takole ... S skeči sta ga povezovala dolgoletni radijski in televizijski voditelj Marjan Bunič ter Ambrož Brezovšek, prvi kot dedek in drugi kot vnuk. Večino časa je dedek poskušal podučiti vnuka o starih običajih in seveda obvezno o vojaščini, ta pa se ga je poskušal otresti, kar mu je navsezadnje z obljubo babičine "še tople potice s rozinami" tudi uspelo. Preostali čas sta prebila po knjižnicah in tiskarnah, ne nazadnje sta na oder pripeljala kar zajeten roman, malce pa sumim, da sta imela prste vmes tudi pri skeču o dveh ostarelih in močno pozabljivih sosedah. Kar se teh tiče, bo kar držalo, da je demenca koristna bolezen, saj nikoli ne zmanjka tem za pogovor. Pa še pri kavi se prihrani, kot smo lahko videli.

Oblačila so sicer menjali tudi preostali folkloristi, a plesom in regijam primerno. Spretno so se namreč zavrteli v štirih spletih taktov in narodnih noš: notranjskem, gorenjskem, koroškem in trentarskem. Pa še zapeli so. Med drugim stare naborniške pesmi in šaljive verze, ki so se nekoč prepevali za časa kolin: "Prišel bo tudi godec, dobil bo svinjski gobec, le pridi k nam, še rep ti dam, da boš dober imel želodec!" Hja, tudi "tak'le imamo"!

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi