Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Marja Boršnik končno doma

Ob 140-letnici OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica in 110-letnici rojstva dr. Marje Boršnik na ogled del obsežne razstave o prvi dami slovenske slavistike
Razstava o življenju in delu profesorice dr. Marje Boršnik (1906−1982), ki je bila od decembra 2015 toplo sprejeta že v večjih knjižnicah po Sloveniji, je nedavno gostovala tudi v Borovnici, kjer bo v spominski sobi nove knjižnice nekoč tudi njeno stalno mesto. V Borovnici so bili na ogled razstavni panoji s fotografijami, veznim besedilom in številnimi navedki avtoričinih stavkov. Predstavljeno je bilo življenje ženske, ki je v znanosti na številnih področjih orala ledino. Panoji predstavljajo njeno brezskrbno otroštvo v Borovnici, tragedijo prve svetovne vojne, ki ji je vzela očeta in sestro, ljubljansko šolanje v pomanjkanju in bedi, pehanje za službo in politični izgon v Leskovac, žalostno in obenem srečno obdobje druge svetovne vojne, ko je rodila hčer Francko v zaporu in izgubila moža. Nadalje pa sledimo začetkom njene strokovne poti po vojni, ko je postala pravi literarnozgodovinski detektiv, sreči, ko je končno dobila mesto docenta na univerzi, in s tem drugemu življenjskemu obdobju izredne angažiranosti v slavistiki. Zadnji pano prikazuje njeno teorijo ustvarjalnih ritmov, ki še danes v znanosti ni doživela pravega odmeva. Avtorici panojev sta dr. Eva Premk Bogataj in ddr. Francka Premk, oblikovala pa jih je Anja Premk, Zavod JAS.
V Borovnici so bili na ogled tudi osebni predmeti, s katerimi so obiskovalci lahko stopili v delovni prostor literarne zgodovinarke: od rokovnikov, majhnih lističev in blokov za zapisovanje vseh zelo pomembnih podrobnosti, do tipkalnega stroja, ki ji je velikokrat služil dolgo v noč, številnih svinčnikov, pisal in drugega. Zanimiva je bila tudi razstavljena korespondenca z znanimi imeni tistega in kasnejših časov, tudi z njenimi študenti, ki so kasneje postali akademiki (Jože Toporišič, Franc Zadravec, Ciril Zlobec, Boris Paternu, Matjaž Kmecl, France Bernik itn.). Razstavo so v Borovnici organizirali: Knjižnica dr. Marje Boršnik, Občina Borovnica, HUD Karel Barjanski in OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica. Borovniški osnovnošolci so z mentorico Metko Pristavec Repar pripravili tudi kulturni program ob odprtju.

 

Simona Stražišar in Eva Premk Bogataj

 

 

Oglejte si tudi