Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
PON.
13°C
2°C
Oceni objavo

Kulturni večer Pesem in knjiga

V večnamenskem prostoru borovniške šole smo 28. novembra pevke ŽPZ Tonja organizirale prijeten in zanimiv kulturni večer. V programu večera se je prepletalo ustvarjalno delo dveh avtorjev – zborovodje, pianista in skladatelja z bližnje Vrhnike, Jake Jerine, ter zelo aktivne muzejske svetnice, mag. Marjetke Balkovec Debevec, naše sokrajanke.
Glede na to, da smo bile na odru v večini ženske, smo dale prednost najprej moški predstavitvi. Jaka Jerina se je s klavirskimi tipkami in notnim zapisom seznanil v glasbeni šoli na Vrhniki, izobraževanje je nadaljeval na srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, zatem na akademiji … in se nato vrnil na Glasbeno šolo Vrhnika, tokrat v vlogi zelo aktivnega in ustvarjalnega učitelja in dirigenta. Že v zadnjem letniku srednje šole je začel pisati skladbe in prva, z naslovom Nebo, je doživela krstno izvedbo v Slovenski filharmoniji, v izvedbi MePZ SGBŠ pod vodstvom prof. Tomaža Habeta. Z ustvarjalnostjo je nadaljeval kot študent, v okviru študija pa je imel oktobra 2008 skladateljski večer, kjer so bila izvedena njegova dela. Pozneje je napisal več del za zbor in orkester. Leta 2011 je za kompozicijo glasbeno-baletne pravljice Babica in lonec pravljic dobil Prešernovo nagrado. Tega leta je zazvenela tudi maša na Rakovniku, kjer je bilo kar 900 nastopajočih. Z dobro voljo je hitel dalje. Pisal je priredbe, aranžmaje, skladbe za orkester, mešane, moške in ženske pevske zbore, za pihalna orkestra slovenske vojske in policije. Lansko leto so s simfoničnim orkestrom GŠ Vrhnika zmagali na mednarodnem tekmovanju na Nizozemskem, kjer so izvajali njegove priredbe slovenskih ljudskih za simfonični orkester. Bil je zborovodja Moškemu pevskemu zboru Deumadora iz Logatca, Alojziju Mavu iz Ljubljane, zdaj pa dirigira simfoničnemu in pihalnemu orkestru Glasbene šole Vrhnika ter vodi MePZ Nauportus Musica na Vrhniki in seveda nas, TONJE!

Jaka Jerina je svoje tokratno glasbeno delo, Štirje letni časi, namenil ŽPZ Tonja. V približno petnajstih minutah nas s kontrasti in različnostjo štirih stavkov popelje skozi zanimivo zgodbo življenja … Prijetno in strokovno izvedeno glasbeno delo je v začetku novembra prvič navdušilo poslušalce v dvorani Glasbene šole Vrhnika, v sredini novembra pa smo ga zelo uspešno izvedli na Sozvočenjih v Zagorju. Dva naša nastopa je na klavirju spremljala pianistka Nika Tkalec, tokrat pa je zaradi njene zadržanosti h klavirju sedel kar Jaka. Tonje smo se vseeno znašle, saj smo skupaj v vaje vložili veliko znanja, energije, truda in dobre volje. Po našem nastopu je Jaka povedal, da bo 1. februarja 2015 na Rakovniku predstavljena njegova nova maša, kjer bo sodelovalo več kot 500 otroških glasov in orkester. Jaka seveda tudi dirigira.

Marjetka Balkovec Debevec je osnovno šolo in gimnazijo obiskovala v Črnomlju. Aktivno se je vključevala v kulturno življenje Bele krajine, predvsem kot članica gimnazijske dramske skupine ter kot recitatorka in povezovalka mnogih kulturnih prireditev. Diplomirala je iz etnologije in zgodovine ter magistrirala na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo. Najprej je bila kustosinja v Slovenskem gasilskem muzeju v Metliki, zatem se je zaposlila v časopisni hiši Delo, od leta 1998 pa je zaposlena v Slovenskem šolskem muzeju v Ljubljani kot kustosinja – muzejska svetnica. Aktivno deluje v strokovnih društvih, v Belokranjskem muzejskem društvu je bila tudi predsednica. Ob raznovrstnem muzejskem delu je pripravila več razstav, med drugim del stalne razstave Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja, razstavo o maturi, o šolstvu v prvem povojnem obdobju, o oblačilnem videzu učencev in učiteljev skozi čas in druge. Za razstavni projekt »Kaj naj oblečem za v šolo?« je prejela Murkovo priznanje (priznanje za najboljši etnološki projekt v Sloveniji v letu 2011).    

Ob razstavah pripravlja in vodi različne spremljevalne prireditve (okrogle mize, delavnice, predavanja), pripravlja publikacije in razstavne kataloge. S temami iz dediščine šolstva in vzgoje sodeluje na seminarjih in simpozijih doma in v tujini. Ob svojem razstavnem, pedagoškem, promocijskem in raziskovalnem delu je izdala nekaj samostojnih knjižnih del ter objavila več člankov v različnih publikacijah, revijah in časopisih. V Slovenskem šolskem muzeju je tudi urednica in avtorica člankov v muzejski reviji Šolska kronika, zbornik za zgodovino šolstva in vzgoje. Med samostojnimi knjižnimi deli se je že na začetku raziskovalne poti ukvarjala s folklorno dediščino Bele krajine, z zgodovino gasilstva ter drugimi etnološkimi in zgodovinskimi temami. Izdala je tri obširnejša knjižna dela, to so: Etnološka topografija občine Metlika, v knjižni obliki izdano magistrsko delo V Črnomlju od nekdaj bili so veseli ter knjiga Obleka v šoli – pregled oblačilnega videza učiteljev in učencev na Slovenskem skozi čas, ki je izšla prav pred kratkim.

Besed o njenem uspešnem delu je skoraj že za knjigo, v Borovnici pa se vsega tega še kar ne zavedamo … No ja, ni čisto tako. Tonje zelo cenimo njeno pomoč pri vodenju prireditev, pa sosedje in prijatelji njeno srčnost in uspešnost … In misel, da je Belo krajino zapustila pred dvajsetimi leti samo zaradi ljubezni do Borovničana, daje posebno toplino. Marjetka nas je s tekočo, prijetno besedo zanimivo popeljala v šolske čase, ki sploh niso tako oddaljeni. K temu so pripomogle tudi z občutkom izbrane imenitne fotografije PPT-predstavitve oblačilnega videza učiteljev in učencev na Slovenskem skozi čas. Za borovniško občinstvo je še posebej dodala nekaj prazničnih fotografij, tudi tisto iz knjige, na kateri so osmošolci z nageljčki, še ne tako davno preteklega borovniškega šolskega obdobja. Med občinstvom so se na obrazih tudi zato zrcalili spomini, čustva in jasnina ob prepoznavanju obrazov … Tudi na Marjetkinem, ko smo ji v zahvalo ob Jakovi spremljavi na klavir zapele belokranjsko ljudsko (tudi v njegovi priredbi) Pastirče mlado in milo. Večer smo zaključili ob prijetnem klepetu, pecivu in belokranjski kapljici, pa ob izbrani strokovni literaturi muzeja. Marjetkine zanimive predstavitve bodo v različnih krajih po Sloveniji še potekale. Knjiga Obleka v šoli prinaša prvi temeljni pregled oblačilnega videza učiteljev in učencev na Slovenskem skozi čas, s pestro in zanimivo vsebino. Besedilo dopolnjujejo izbrane fotografije, ki pri bralcih lahko obudijo spomine na šolske dni, v katerih posebej zaživi obleka za prvi šolski dan, spomin na obleko učiteljice, na maturantsko obleko … Cena je 18 evrov, v imenitno knjigo pa je res vredno pogledati.

Marjetka in Jaka, najlepša hvala! Hvala za imeniten večer! Naj vaju strokovnost in dobra volja še naprej ženeta v ustvarjalnost in aktivnost! Z vama smo Tonje!

 

Jožica Rupar; foto: ND

Oglejte si tudi