Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

HUD-ovci popestrili praznično decembrsko vzdušje

Tik pred prazničnimi decembrskimi dnevi je v obnovljenem prostoru stare pošte zaživela nova razstava društva HUD Karel Barjanski, poimenovana Moje razmišljanje skozi risalo. Na njej svoja dela predstavljajo Jerneja Lipuš, Marko Lipuš, Franja Mekinda, Mateja Kralj, Jože Stražišar, Tatjana Verbič in Tanja Žitko. Prednovoletno vzdušje je s predstavitvijo, delavnico in novoletnim plesom obogatila še plesna sekcija, najmlajše pa je obiskal pravljičar Franci Rogač in jih popeljal v svet domišljije.
Člani Humanistično-umetniškega društva Karel Barjanski so lanske jesenske tedne preživljali malce drugače, kot jih običajno. Za nekaj časa so "pozabili" na kulturne dogodke in se prelevili v zidarje, pleskarje, čistilce … Po izgubi razstavnih prostorov v Baru Borovnička so namreč z Občino Borovnica sklenili dogovor o začasnem društvenem prostoru na stari pošti. Seveda je bilo treba sobo, v kateri je bil pred leti frizerski salon, prenoviti in urediti tako, da zdaj služi svojemu novemu namenu – stalni galeriji, v njej pa bodo še sestanki, literarni večeri in srečanja sekcij. Soba je resda majhna, a za društvo dragocena. Kljub prostovoljnemu delu in doniranemu materialu se je za prenovo porabilo še 1.500 evrov, občini pa bo društvo plačevalo tekoče stroške za vodo, elektriko ipd. Upamo, da bo HUD lahko prostor obdržal tudi po uveljavitvi Pravilnika o oddajanju poslovnih prostorov v najem.

 

Po treh letih je HUD Karel Barjanski tako dobil svoj začasen prostor, ki ga je s kratkim kulturnim programom odprl 22. decembra. Poezijo, ki jo je prebirala Barbara Bezek Rot, sta pod mentorstvom Jasmine Šubic z glasbo obogatili flavtistki Špela Kos in Nastja Podržaj, navzoče pa je nagovoril še predsednik društva Jože Zorman ter se zahvalil vsem, ki so pomagali pri obnovi: Andreju Škrbcu, Francu Škrbcu, Jožetu Branclju, Janezu Stražišarju, Ajdi Čebela, Miletu Milosavljeviću, Bojanu Čebeli, Jožetu Stražišarju, Juditi Stražišar, Mojci Mikulič, Tomu Garinu, Andreju Hrovatinu, Maji Brglez, Borisu Vučkoviću in trgovini Jurček. Seveda je pri tem sodeloval tudi predsednik društva Jože Zorman.

 

Obnovljene stene so ob odprtju prostorov že vabile k ogledu risb, ki so jih na večtedenskem tečaju ustvarili člani likovne sekcije pod vodstvom Natalije Ambrožič in z recenzijo uni. dip. um. zg. Gaje Pavlovčič Novak. Razstavo, ki prikazuje povsem študijska gradiva, skozi katera želijo tečajniki predstaviti interpretacijo predmetov in prostora na svoj lasten študijski način, so poimenovali Moje razmišljanje skozi risalo.

 

Dan kasneje so v družbi pravljičarja Francija Rogača uživali najmlajši. Hrčkom, kresničkam, slončicam, škratom, luni in nosku so se pridružile še mnoge živali in v nedeljskem popoldnevu so nastale povsem nove pravljice. Seveda tudi take, ki so se rodile v domišljiji navzočih otrok.

 

Dogodke društva je v letu 2012 zaključila ena izmed najmlajših sekcij – plesna. Deluje eno leto, člani pa prihajajo iz različnih krajev in se posvečajo predvsem latinskoameriškim in standardnim plesom. Pred novim letom je sekcija organizirala predstavitev in ples, plesno delavnico pa je vodila Karmen Intihar, priznana plesna pedagoginja, mentorica in sodnica športnega plesa.

 

Razstavi likovne sekcije, ki si jo v prostorih društva lahko ogledate še do 2. februarja, vsak dan od 17.00 do 19.00, bo ob slovenskem kulturnem prazniku sledila nova, poimenovana Pogled nazaj. Rdeča nit bodo dogodki, ki jih je bilo v življenju komaj tri leta starega društva ogromno. Ozrli se bomo nanje in se prepričali, da misel, ki vodi društvo že od prvega dne, še vedno drži: "Pravijo, da so vse dobre stvari ves čas okoli nas, le pogledati jih moramo s pravimi očmi in le tistim brez hudega v srcu jim jih je dovoljeno dotakniti se. Pravi namen ima pravo pot, ta pa vodi do tega, da nas napravi srečne in zadovoljne."

 

 

Simona Stražišar

Foto: Jože Pristavec

Oglejte si tudi