Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Peklensko poletje v Peklu

Kljub številnim izboljšavam planinskih poti skozi sotesko Pekel pri Borovnici v zadnjih letih in pogostnemu medijskemu ozaveščanju ter namestitvi posebne opozorilne table o nevarnostih v gorah pred vhodom v sotesko sta se tam v kratkem času zgodili kar dve hudi nesreči.
Nesreča 29. junija

V soboto, 29. junija, ob 19.47 je pod četrtim slapom med sestopom spodrsnilo sprehajalki, ki je bila neprimerno opremljena (obuta) in nepripravljena na zahtevnost terena. Ljubljančanka je zdrsnila okoli osem metrov po pobočju v strugo potoka in si pri tem poškodovala glavo in noge. Iz vode sta ji pomagala njena sopotnika, ki sta nato tudi pohitela po pomoč, saj je v tem delu soteske izjemno slab signal tako za telefonsko kot za radijsko komunikacijo. Pri drugem slapu sta naletela na skupino Borovničanov, članov FBC Borovnica, ki so poklicali zdravniško pomoč, nato pa pomagali na kraju nesreče. Tja je kmalu prispel dežurni urgentni zdravnik ZD Vrhnika z ekipo, ki je poškodovanki nudil prvo pomoč. Center za obveščanje je sicer k reševanju pozval PGD Stara Vrhnika, ki je odgovorno za tehnično reševanje, a je že takoj postalo jasno, da bo za uspešen prenos ponesrečenke iz najbolj nedostopnega dela soteske potrebno bistveno večje moštvo. Zato so člani PD Borovnica po prihodu alarmirali še PGD Borovnica in pokojiško desetino PGD Verd. Tema se je hitro spuščala, zato so ponesrečenko pripravili za prenos, nato pa jo družno po zahtevnem terenu odnesli proti petemu slapu. Na najbolj strmem delu, že v trdi temi, se je reševalcem pridružila tudi ekipa GRS Ljubljana (ki jo je Center obvestil izjemno pozno) in z vrvno tehniko ponesrečenko transportirala na planinsko pot med Hudičevim zobom in petim slapom, od koder jo je nato številčna skupina hitro prenesla do reševalnega vozila nad petim slapom. Nato so jo odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Reševanje je trajalo dobre tri ure. Po neuradnih podatkih jo je ponesrečenka odnesla z zgolj nekaj praskami in udarninami.

 

Nesreča 20. julija

Natanko tri tedne pozneje, v soboto, 20. julija, ob 14.12 je prav tako pod četrtim slapom, le nekaj metrov proč od prizorišča junijske nesreče, med sestopanjem s poti zdrsnila 60-letna I. P. iz Verda in padla približno deset metrov nižje v strugo potoka. Skupina planincev, ki se je takrat nahajala v neposredni bližini, je nemudoma poklicala pomoč. Kljub bliskovitemu odzivu ekipe nujne medicinske pomoči in dežurnega zdravnika ZD Vrhnika pa ponesrečenki ni bilo več pomoči. Postopke oživljanja so prenehali malo po 15. uri. Na kraj nesreče je medtem prispelo nekaj prostovoljcev PD Borovnica, zatem pa še GRS Ljubljana, policisti ter ekipa PGD Brezovica pri Borovnici. Ponesrečenko so z družnimi močmi prenesli iz soteske na parkirišče nad petim slapom. V tem primeru o nepoznavanju terena ali fizični nepripravljenosti planinke nikakor ne moremo govoriti, najverjetneje je šlo za trenutek nepazljivosti, ki pa je bil v kombinaciji z neprimerno obutvijo tudi usoden.

 

Pekel je že zahteval žrtve

V preteklih 110 letih, odkar so skozi sotesko speljane urejene planinske poti, so se nesreče, tudi s smrtnim izidom, že dogajale:

junij 1904 – v bližini tretjega slapa se je zaplezal in obnemogel moški iz Borovnice,

30. 10. 1927 – v grapi pri prvem slapu so našli okostje neznane žrtve,

25. 5. 1979 – v grapo pod Hudičevim zobom je padel moški in se huje poškodoval,

6. 4. 1980 – s tretjega slapa na drugega je padla in tam umrla deklica iz Ljubljane; za deklico se je pognal oče, ki je kljub hudim poškodbam padec preživel,

18. 6. 2006 – pri petem slapu je kljub zdravniški pomoči zaradi kapi umrl moški,

17. 8. 2011 – pri petem slapu so našli mrtvega moškega iz Brezovice pri Borovnici.

 

Vodstvo Planinskega društva Borovnica ob tej priložnosti znova opozarja, da je pot skozi sotesko Pekel zahtevna markirana planinska pot, ki zahteva tako primerno pripravo kot primerno opremo, še posebej obutev. Predvsem pa bodite obiskovalci soteske previdni – to so ne nazadnje graditelji poti že leta 1959 z velikimi rdečimi črkami zapisali na skalo.

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi