Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

82 tisočakov za nelegalno deponijo

58.000 evrov za sanacijo 24.000 m³ odpadkov in zemeljskih izkopov, 24.000 evrov kazni občini in 8500 evrov bivšemu županu je epilog afere z nelegalno deponijo na Dolu pri Borovnici.
Deponije ni, deponija je

Na območju t. i. »Cegunce« ali »Jaškov«, med čistilno napravo in nogometnim igriščem na Dolu pri Borovnici, so pred desetletji izkopavali glino za potrebe Kobijeve opekarne in nekateri še pomnijo, da so v zalitih izkopih nekaj časa celo plavale ribe. Pa ne dolgo. Ker komunalne storitve niso bile vedno tako zgledno urejene kot danes, so se pozneje, še pred vrtino na vršaju, Borovničani nekako odločili, da so izkopi izvrstno mesto za odlaganje komunalnih in celo industrijskih odpadkov. Kljub vzpostavitvi centralne deponije na Vrhniki in rednemu odvozu smeti se železne navade domačinov kar niso hotele spremeniti. Vse do septembra 2006, ko je borovniška občina po odkupu zemljišč nelegalno deponijo temeljito sanirala. Mesec dni po tem dogodku se je v župansko pisarno zmagoslavno vrnil nekdanji župan Andrej Ocepek, na dolansko »deponijo« pa počasi manjši in nato večji kupčki raznovrstnih odpadkov. V naslednjih nekaj letih so zadeve povsem ušle izpod nadzora, saj so, seveda z županovim soglasjem, na »deponijo« začeli odpadni material (zemljo, pesek, skale, plastične cevi, jaške, ostanke armature, salonitne cevi, polivinil ipd.) na veliko dovažati izvajalci raznih občinskih projektov, po izjavah bližnjih stanovalcev Gradišče Cerknica od gradnje kanalizacije na Dolu, Komunalne gradnje od rekonstrukcije Ulice bratov Debevec, CP Ljubljana od rekonstrukcije Ljubljanske ceste, Kraški zidar s svojega gradbišča, posamični gradbinci so sem zahajali celo iz sosednjih občin, svoj delež pa so prispevali tudi nekateri borovniški občani.

 

Kazni in sanacija v vrtoglave zneske

Januarja 2011 je začela na nedopustno početje na varovanem območju Nature 2000 in Krajinskega parka Ljubljansko barje vedno glasneje opozarjati javnost, zgodba je šla v medije in na županova vrata je že kmalu potrkal okoljski inšpektor. Župan je v začetku naslednjega meseca javno zatrdil, »da bo po koncu del vrhniška komunala odpadke odpeljala, deponijo pa bodo sanirali«. Prav dosti dela se jim res ni obetalo, saj je kak teden pozneje Dnevniku še navrgel, da na Dolu »smeti ni niti za eno traktorsko prikolico«, bal pa se ni niti morebitnih sankcij pristojnih služb, ker da je deponija pač – začasna. Kakšen je bil pravzaprav namen nelegalnega nasipavanja, je v istem času pojasnil za nacionalno televizijo: »Je bil pa tudi namen to, da se preizkusi trdnost tal in da z dodatno obremenitvijo tal poskušamo tu pridobiti prostor, ki ga bomo imeli kasneje za parkiranje ali pa celo za širitev športnega parka.« V začetku junija istega leta je nato v deponiji našel 4000 m³ »materiala za nasutje zbirnega centra za odpadke in rekonstrukcijo čistilne naprave« in se odločno postavil proti odredbi okoljskega inšpektorata, da je treba deponijo odstraniti do konca maja: »Nihče me ne bo prepričal, da ta material zdaj nekam odpeljem, potem pa drugega kupujem za nasutje.« Okoljski inšpektorat se ni pustil motiti, občini je začel redno izstavljati denarne kazni v višini 1000 evrov (ki so jih zaradi neplačila nato izterjali), in ko to ni zaleglo, še po 500 evrov županu osebno. Še septembra 2013 je župan nadzornemu odboru občine podrobno razlagal, da je na deponiji približno 7000 m³ materiala, 6800 m³ jih bo šlo za gradnjo zbiralnice odpadkov, občina pa bo s tem prihranila okrog 120.000 evrov. Pol leta kasneje je v rebalansu proračuna kratko omenil, da se je že porabilo 3000 m³ materiala, s tem pa prihranilo 38.000 evrov. No, konec oktobra je, kot že zapisano, na javnem razpisu izbrano podjetje Mivšek z deponije odpeljalo kar 24.000 m³ odpadnega materiala, in sicer na dve parceli pri Strmici. Po 24.000 evrih plačanih kazni je občina z 58.000-evrsko sanacijo deponije nazadnje le izpolnila tri leta staro inšpekcijsko odločbo.

Bivši župan je moral medtem iz svojega žepa že poravnati za 8500 evrov inšpekcijskih kazni, obenem je zoper njega državno tožilstvo v Ljubljani na okrajno sodišče na Vrhniki vložilo obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja obremenjevanja in uničenja okolja ter kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, na okrožno sodišče v Ljubljani pa zahtevo za preiskavo domnevnega kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

 

Odnesel je tudi službeni računalnik in telefon

Ali bo proti predhodniku, ki je ob odhodu s funkcije s seboj odnesel tudi službeni računalnik in telefon, kakorkoli ukrepal novoizvoljeni župan Bojan Čebela, je spraševal že časnik Dnevnik in dobil odgovor: »Ne razmišljam v tej smeri, saj občina trenutno nima ne energije ne denarja, da bi zavarovala svoje interese. Smo v katastrofalni finančni situaciji, zato se moram ukvarjati z oprijemljivejšimi stvarmi. Ne pravim pa, da omenjena zgodba nima svoje teže in da ne terja odgovornosti.« Izjavo mi je pozneje še obrazložil, češ da izgubljenega denarja menda z nobeno ovadbo ne bomo dobili nazaj, poleg tega pa da ga skrbi za kredibilnost pri ljudeh: »Nikoli jih ne bom prepričal, tudi sodba jih ne bo, da je to res, da je oškodoval občino.«

 

Damjan Debevec, foto: DD

Oglejte si tudi