Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

"Liko je gotof!"

Stečaj borovniškega Lika Erles, 30. avgusta, je na cesto pognal 138 delavcev in delavk. Liko Vrhnika, d. d., je pred prisilno poravnavo, obeta se stečaj. Z več kot 140-letno tradicijo lesne industrije na Vrhniki in v Borovnici je konec.
Liko Erles zapira svoja vrata

Novica o stečaju je med 138 zaposlenih v Liku Erles v Borovnici treščila kot strela z jasnega neba. Po izjavah delavcev naj namreč nič ne bi nakazovalo takšnega scenarija. Prispevki so se menda pod budnim nadzorom Dursa redno izplačevali, naročila so bila, plače so sicer zamujale in prihajale v obrokih, a tako že dlje časa – avgusta so na primer delavci dobili 150 evrov za julijsko delo. Resda je marsikoga zaskrbelo, ko so sredi avgusta v peč na Verdu vrgli zadnje poleno, novih pa direktor Jože Hrovat ni naročil, a to je bilo v kompleksu na Verdu, od koder so ravno selili zadnje stroje z namenom centralizacije proizvodnje v Borovnici. Žalost, jeza, razočaranje in kar je še negativnih občutij – vse to je prevevalo vrste delavk in delavcev, ko so prvi septembrski teden v roke prejemali delovne knjižice, še zadnjič stopali skozi vrata tovarne, kjer so mnogi pustili najboljša leta svojega življenja, in nato na pot približno 117.000 sodržavljanov – na zavod za zaposlovanje.

Direktorja Hrovata ni bilo več na spregled, "grobarske posle" je prevzel stečajni upravitelj Radovan Triplat. Manjši skupini je podaljšal delovno razmerje do konca meseca, dokler se ne zaključi in odpremi zadnja pošiljka stolov in se preselijo osnovna sredstva z Verda v Borovnico, s tem pa bodo poskrbeli za čim večjo stečajno maso, iz katere bodo poplačani upniki – dobavitelji, delavci in seveda stečajni upravitelj. Leto dni staro podjetje namreč prav dosti ni imelo, ne nazadnje je prostore v Borovnici in na Verdu najemalo od Lika Vrhnika, d. d. Uradno naj bi zanje na mesec odrinilo krepkih trideset tisočakov, v realnosti je šlo za kompenzacijo za ogrevanje, vzdrževanje in varovanje prostorov, od maja letos pa menda še to ne več.

 

Čigavi so stroji?

Prav posebna zgodba je tudi lastništvo strojev, ki naj bi jih Liko Erles od Lika Natur "odkupil" za približno 800.000 evrov, kar pa zdaj s sodnim postopkom izpodbija Igor Bončina, stečajni upravitelj Liko Pohištva oz. HD projektov. Stroji so bili namreč lani skupaj z zalogami "prodani" Preudarni firmi (še teden pred tem v posredni Lahovi lasti) za 3,9 milijona evrov, ki jih menda nikoli nihče ni videl. Ta firma je bila nato januarja letos preudarno izbrisana, stroji pa so vmes priromali v last Lahovega Lika Natur. Samo ugibamo lahko, od kod direktorju Hrovatu naenkrat krepkih 800 tisočakov za nakup strojev, saj še v decembrskem poročilu o stanju Lika Vrhnika, d. d., piše, da bo Liko Erles stroje odplačeval po obrokih, nadaljnjih 60 mesecev, še posebej z ozirom na to, da tekoče poslovanje podjetja naj ne bi bilo pozitivno. Kakorkoli, lani se je na stroje usedla država in do pravnomočne odločitve sodišča so vsi posli z njimi račun brez krčmarja.

 

Konec 140-letne tradicije na Vrhniki in v Borovnici

Usoda treh Likovih hčerinskih podjetij, ki so lani pristala v "nevidnem nabiralniku" na Bravničarjevi ulici 11 v Ljubljani, je leto dni pozneje daleč od zapečatene, k čemur je verjetno pripomogla tudi intenzivna medijska obdelava spornega početja z njimi, še bolj pa delo davčnih organov in upnikov. Liko Trade oz. t. i. Lestrgo (ki je lastnik HD projektov) v lasti srbskega brezposelnega brezdomca Daliborja Hemija od 30. avgusta ni več v "postopku izbrisa iz sodnega registra brez likvidacije", sprememba pa je doletela tudi Liko Vrata oz. t. i. RVC projekte, ki od 29. maja niso več v postopku likvidacije, temveč na zahtevo upnika Đorđa Damjanića v stečajnem postopku, ki ga vodi slovenjgraški odvetnik Miran Ocepek.

Izbris Lestrga je bil verjetno preprečen kot del stečajnega postopka HD projektov, ki ga je 28. decembra lani sprožilo pet upnikov, dobaviteljev Lika Pohištva. Od upnikov največ, 5,5 milijona evrov terja Gorenjska banka, sledi država z 1,23 milijona evrov, preostanek do 11 milijonov evrov terjatev, kolikor jih je priznal stečajni upravitelj Igor Bončina, pa zasedajo delavci in druga podjetja. Ker v ožetem in zavrženem podjetju Bončina ni našel niti centa od domnevne prodaje 3,9 milijona evrov vrednih "osnovnih sredstev", je sprožil sodni postopek razveljavitve posla, predmet katerega so zdaj tudi zapečateni Erlesovi stroji. Od bivših direktorjev podjetja, Iztoka Svetina, Albina Rožmana in Štefana Borina, pa bo zaradi nevložitve stečaja oz. prisilne poravnave HD projektov terjal še 50 tisočakov odškodnine.

Upniki Lika Vrhnika, d. d., se medtem še vedno niso odločili, ali gre nekoč mogočno krovno podjetje v prisilno poravnavo, čeprav je masa, iz katere bi potegnili vsaj delno poplačilo svojih terjatev, iz dneva v dan manjša in je predlagani načrt poplačila sedemmilijonskega dolga postal že povsem nerealen. Zelo verjetno lahko v kratkem pričakujemo stečaj podjetja, banka bo pobrala zemljišča, vsi preostali pa si bodo lahko razdelili drobtinice, pod pogojem, da jih bo kaj.

S 140-letno tradicijo lesne industrije, ki je v zlatih časih v Borovnici in na Vrhniki dajala kruh stotinam ljudi in je svoje izdelke izvažala v desetine svetovnih držav, pa bo s tem tudi formalno nepreklicno konec. Preživela je marsikaj: naravne ujme in požare, recesije in hiperinflacijo, vojne in letalska bombardiranja … Igorja Laha pač ne.

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi