Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Več rojstev in Urgentni center Jesenice

Preteklo leto je bilo za Splošno bolnišnico Jesenice v mnogočem izjemno.

Tako je bilo prvič po letu 1976, prav na božični dan, preseženo število 800 rojstev v enem letu. Vseh porodov v letu 2015 je bilo 808, rodilo se je 816 otrok (383 deklic in 433 dečkov), med njimi so se osemkrat rodili dvojčki. Za primerjavo naj povemo, koliko otrok se je rodilo v preteklosti: leta 2014 - 746, 2013 - 722, 2012 - 655, najnižje število porodov je bilo leta 2001 - 409. Porodnice prihajajo predvsem s področja Zgornje Gorenjske, pogosto tudi s Spodnje Gorenjske in Bovškega. V zadnjem času se je povečalo število porodnic iz Ljubljane in okolice, nekaj jih prihaja tudi iz drugih delov Slovenije, predvsem z Dolenjske in Štajerske.

Povečano število porodov je rezultat kakovostnega strokovnega dela vsega zdravstvenega osebja. Spremenili so nekatere porodniške prakse, ki so bile za današnji čas in moderno medicino in porodništvo zastarele ali nepotrebne. Skušajo zagotoviti varno, prijazno in intimno okolje za porod in poporodno obdobje, ter strokovno in dostopno zdravstveno osebje. »Na porod gledamo kot na partnerstvo med porodnico in zdravstvenim osebjem, katerega cilj je dobra porodna izkušnja in dober začetek novega življenja. Za vodenje normalne nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja so izobražene babice, ki smo jih aktivno vključili v oskrbo (babiška ambulanta, babiški oddelek), so povedali predstavniki SP Jesenice na januarski novinarski konferenci. Celotno osebje oddelka in ambulant je sodelovalo pri spremembah, ki jih podpira tudi vodstvo bolnišnice.

V zadnjem času si porodnice želijo poroda, pri katerem sodelujejo s svojimi odločitvami, željami, pričakujejo obporodno oskrbo, ki je osredotočena na njih in njihovega otroka, in obenem, da je taka oskrba varna in da se odvija znotraj ustanove, ki to varnost omogoča. »Nosečnice imajo veliko znanja in informacij o različnih možnostih in načinih, ki so dostopni v tujini in si jih želijo tudi pri nas. Že pred porodom skušajo nosečnice dobro informirati, spoznajo lahko osebje in prostore porodnišnice, zato da vedo, kaj lahko pričakujejo in katerim njihovim željam lahko ustrežemo,« so povedali. Za vse intervencije pridobijo njihov informiran pristanek in jih izvajajo, kadar so le-te medicinsko upravičene.

»Poleg strokovnega in prijaznega osebja, želimo porodnicam, otročnicam in njihovim družinam ponuditi prostor in opremo, ki bo udobje in občutek varnosti še poglobilo. V tem tednu zato začenjamo akcijo zbiranja sredstev, s pomočjo katerih bi lahko izvedli nujno potrebno obnovo starih prostorov,« so povedali na novinarski konferenci 14. januarja.

Oddelek za ginekologijo in porodništvo je bil ustanovljen že davnega leta 1949. Prostori oddelka so bili prvič obnovljeni leta 1985, drugič pa leta 2013 oziroma 2014. Takrat so z lastnimi sredstvi in s pomočjo donacij prenovili prvi del porodnega oddelka - porodni blok. »Naš cilj je dokončanje celotne obnove porodniškega oddelka, v tem sklopu bi obnovili prostor za posebno nego novorojenčkov in sanitarije za otročnice ter uredili moderne prostore za sobivanje družine po porodu,« so pojasnili. Za bolj kakovostno delo pa potrebujejo tudi novo opremo, kot je grelno telo za novorojenčke, telemetrična naprava za beleženje plodovih utripov in popadkov, monitor za nadzor vitalnih funkcij, preiskovalno stropno luč in sobno pohištvo. Na donatorje se zato obračajo s prošnjo za donacijo denarnih sredstev, ki bodo omogočila hitrejšo in lažjo realizacijo obnove in s tem prijetnejše okolje za oskrbo novorojencev, porodnic in otročnic.

Donacije zbirajo na tekoči račun Splošne bolnišnice Jesenice, Cesta maršala Tita 112, 4270 Jesenice: TRR SI56 0110 0603 0277 215, sklic 730 000-27, račun je odprt pri Banki Slovenije, namen: Obnova porodnišnice SBJ. Za dodatna pojasnila jim lahko pišete na naslov: maja.valjavec@sb-je.si ali pokličete na številko 051 380 811.

Poročilo ob prvem mesecu delovanja UC Jesenice

SB Jesenice ima za sabo tudi prvi mesec delovanja v novih prostorih Urgentnega centra Jesenice. V noči z 12. na 13. december 2015 se je ekipa urgentne službe preselila iz vojaške bolnišnice in pričela z delom v novih prostorih. V omenjenem obdobju pa so obravnavali že skoraj 2.600 pacientov.

»Vsaka organizacijska ali prostorska sprememba s seboj prinaša izzive, ki jih z zavzetostjo in dobrim sodelovanjem sproti premagujemo. Organizacijske težave so izhajale predvsem iz pomanjkanja kadra, a omenjeni primankljaj postopno odpravljamo. Tudi težave tehničnega značaja sproti uspešno rešujemo. V Urgentnem centru zagotavljamo primerno, varno in kakovostno obravnavo pacienta,« so povedali predstavniki SB Jesenice.

Od petka, 15. januarja, dalje, pa se v Urgentnem centru Jesenice izvaja tudi dežurna služba Zdravstvenega doma Jesenice. Predvidoma v dveh do treh mesecih pa bo Urgentni center Jesenice v celoti zaživel.

Pacienti, ki so zaradi poškodbe ali nenadne obolelosti do sedaj iskali zdravniško pomoč v ambulanti za nujno medicinsko pomoč v Zdravstvenem domu Jesenice, naj se napotijo v Urgentni center pri SB Jesenice, saj bo zdravstveni dom v nočnem času (od 20. do 6.30 ure), ob koncih tedna in praznikih zaprt.

V ambulanti za nujno medicinsko pomoč, ki je lokacijsko preseljena v Urgentni center Jesenice, bodo kot običajno obravnavali paciente z nujnimi stanji – otroke in odrasle z občutkom težke sape, nenadno nastalimi ali hudimi bolečinami, s poškodbami, ki potrebujejo nadaljnjo oskrbo ali imobilizacijo, s povišano telesno temperaturo nad 38°C, z alergijskimi reakcijami ipd. Zaradi nenujnih stanj naj pacienti obiščejo pristojnega izbranega zdravnika (npr. za predpisovanje zdravil oz. stalne terapije, za izstavitev rednih napotnic in urejanje bolniškega staleža).

Urgentna ekipa ZD Jesenice bo kot do sedaj za nujna stanja na voljo na številki 112. Za nujne obiske in zdravstvene nasvete naj pacienti pokličejo številko SB Jesenice 04 58 68 000.

 

 

 

Oglejte si tudi