Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

Varno v gore

V torek, 10. junija, je Planinska zveza Slovenije (PZS) ob začetku poletne planinske sezone pripravila novinarsko konferenco, na kateri so izpostavili tudi trenutne razmere v gorah in pomen varnega obiska gora.

»Ker sta bili letošnji zima in pomlad še posebej bogati s snegom, so v visokogorju še vedno snežne razmere. To pomeni, da je potrebno za obiskovanje teh gora imeti vso zimsko opremo, jo znati uporabljati in imeti vse potrebno znanje za obiskovanje visokogorja pozimi,« so povedali predstavniki PZS. Ob tem je nujno poznati sneg in razmere, ki jih dobimo iz podatkov v javnih občilih in na spletu, kaj se s snežno odejo dogaja, pa kar na licu samem iz prereza snežne odeje. V takem času se zato lahko na najvišje vrhove podajo le zelo usposobljeni in izurjeni planinci.

 

Strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi je predstavil opremo, ki je še vedno potrebna za obisk takih območij – treba je imeti cepin, dereze in rokavice (ko je v roki cepin, morajo biti na rokah rokavice). Prav tako je opozoril, naj obiskovalci gora ob tem uporabljajo tudi čelado. »Letos bo prav tako več zapadnega kamenja, zato na izpostavljenih predelih (pod stenami in v njih ...) ter pri prečenju melišč uporabljajte čelado. Če v gorah naletite na snežišče, uporabite cepin (in rokavice), dereze, čelado. Če nimate ustrezne opreme, pa se obrnite, gora vas bo počakala. Na zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poteh imejte samovarovalni sestav s plezalnim pasom in čelado,« svetuje Šerkezi. V poletni sezoni je še posebej pomembno, da zaščitite svojo kožo s sončno kremo ustreznega zaščitnega faktorja, prav tako svoje oči s sončnimi očali z ustreznim zaščitnim faktorjem. Obiskovalci gora naj uporabljajo tudi pokrivalo ter poskrbijo za zadostno količino tekočine na pohodih. »Ne bo odveč opozoriti, da imejmo s seboj tudi toplo oblačilo ter kapo in rokavice, v hribih se vreme namreč zelo hitro spremeni, zelo nizke temperature in sneg poleti v gorah niso nič nenavadnega,« je še dodal. Več o varni poti v gore in hribe si lahko preberete v dokumentu Kako varneje v gore na spletnem mestu PZS.

 

Planinska zveza Slovenije in Gorska reševalna zveza Slovenije ter njun skupni odbor Gore in varnost so pripravili tudi informativno-preventivno zloženko Kako ravnamo v primeru nesreče v gorah ali reševalne intervencije. V njej so osnovni napotki, kako ravnati v primeru, ko se nesreča že zgodi, ter kako ravnati, da do nesreče sploh ne bi prišlo. Zloženka je objavljena med gradivi na spletnem mestu PZS. Najpomembneje pa je, da si zapomnite, da primeru nesreče vedno kličite le tel. št. 112.

 

Nasvet PZS in GRZS obiskovalcem gora

 

Pred turo (ne samo dan ali dva prej, temveč več dni prej) spremljajte vremensko napoved za gore, kamor se odpravljate, upoštevajte podatke in vsa opozorila o razmerah v gorah. Izberite poti, primerne svojim psihofizičnim sposobnostim, na turi pa se prilagodite najšibkejšemu udeležencu. S seboj imejte primerno planinsko opremo in se jo pred tem tudi naučite uporabljati. Preverite odprtost planinskih koč – podatki so objavljeni na spletni strani PZS in na Teletextu RTV SLO – ter ne uporabljajte planinskih poti, ki jih je za uporabo zaprlo planinsko društvo, skrbnik planinske poti. Na pot se odpravite dovolj zgodaj ter o svojih poteh in načrtih obvestite domače.

Srečno in varen korak!


Predstavniki PZS in GRZS so še pozvali vse uporabnike planinskih poti, »naj pred odhodom na pot – v gore, hribe – preverijo stanje posamezne planinske poti in da podatke o morebitnih opaženih poškodbah na planinskih poteh sporočajo na e-naslov: poskodbe.poti@pzs.si, ki je odprt prav za te namene.«

Oglejte si tudi