Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Pred vrati 11. Mednarodni festival alpskega cvetja

Od 26. maja do 11. junija nas v Bohinju znova čaka obilo doživetij, ki jih ponuja pester program letošnjega 11. mednarodnega festivala alpskega cvetja. Že tradicionalno bo v Ukancu oživela Pravljična dežela, ki bo letos že teden pred uradno otvoritvijo festivala v soboto 20. in v nedeljo 21. maja. Pestro dogajanje pa se letos seli tudi na novo lokacijo, ob jezero. Prav tam, na Veglju bo tudi letošnja slovesna otvoritev festivala s »Pozdravom iz Bohinja«.

Otvoritev festivala (26. maj)

Letošnja otvoritev 11. mednarodnga festivala alpskega cvetja se bo zgodila na travniku ob bohinjskem jezeru pod naslovom „Pozdrav iz Bohinja“ v petek, 26. maja na odru ob jezeru na Veglju. Spremljali jo boste lahko tudi v živo na RTV SLO 1.

Potekala bo pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja,

ki se bo kot častni gost prireditve tudi udeležil.

 

Sobotna dogajanja ob bohinjskem jezeru (27. maj, 3. in 10. junij)

11. festival bo letos potekal na novem prizorišču, travniku ob jezeru vsako soboto sicer pa ob posameznih dnevih tudi po bohinjskih vaseh in krajih.

Ob vseh treh festivalskih sobotah bo največ dogajanja po 12. uri ob jezeru. Tam se bodo obiskovalcem predstavili izbrani bohinjski in slovenski ponudniki izdelkov, ki jih povezujejo cvetlice in zeli ter med in medovite rastline – predvsem pa razumevanje zdrave prehrane in življenja pod Alpami.

Tržnico boste lahko bolje spoznali med zanimivim vodenjem in pojasnili strokovnjakinje za zdravo prehrano gospe Marije Merljak. Ob spoštovanju domače tradicije, nenehni inovativnosti in prvrženosti zdravo pridelani hrani, je prav Marija tista, ki je za vse nas lahko neizčrpen vir znanja ter navdiha.

Letos bo festival veliko pozornost posvetil tudi čebelam, medenim izdelkom in medonosnim rastlinam. Med bo osrednja tema tržnice na jezerski promenadi (promenada od cerkve sv. Janeza do gostišča Kramar) v soboto 27. maja. Ob izbrani ponudbi proizvodov in storitev z območja Bohinja pod blsgovno znamko 'Bohinjsko bo tako potekala tudi največja slovenska tržnica medenih izdelkov in medovitih rastlin (tudi semen in sadik) in predstavitev čebeljih izdelkov bohinjskih čebelarjev in tržnica Čebelarskega društva Bohinj. Ponudnikom se bodo s svojo tržnico pridružili tudi učenke in učenciOsnovne šole dr. Janeza Mencingerja s svojimi izdelki.

Tržnici medovitih rastlin in izdelkov blagovne znamke "Bohinjsko" se bo naslednjo soboto, 3. junija pridružil še sejem čokoladnih izdelkov.

Zadnja sobotna tržnica na promenadi bo v soboto 10. junija bo stalno ponudbo obogatila tržnica izdelkov z zdravilnimi zelišči, cvetlicami, ponudbo alternativnega zdravljenja, meditacije, apiterapij, joge, ajurvede ...

Cilj promenade bo vsako soboto na travniku na Veglju s pogledom na jezero in Julijske alpe znotraj našega edinega Triglavskega narodnega parka. Tam bo vsako sobotno popoldne odprta Kuhinja na prostem s cvetličnimi kulinaričnimi dobrotami in degustacijo primorskih vin. Ob tem popoldne popestrilo tudi dogajanje na travniškem odru festivala.

 

Zlatorogova pravljična dežela (20. in 21. maj)

V skrivnostnem Ukancu vas pričakujejo junaki bohinjskih pravljic s štampiljkami, lesenimi igrali, ustvarjalnimi delavnicami in gibalnimi spretnostmi. Prireditev pripravlja vrtec Bohinj ob pomoči več kot 130-ih prostovoljcev.

 

Osrednja prireditev učencev Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja (2. junij)

Osrednja prireditev Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja, Bohinjska Bistrica se bo odvijala na travniku pred Kulturnim domom Joža Ažmana v petek 2. junija ob 17. uri. V glasbenem delu se bodo predstavili otroški in mladinski pevski zbor šole ter mladi glasbeniki, za vse radovedne in ustvarjalne pa pripravljajo številne zanimive delavnice.

 

Od lanu do platna (31. maj)

V Zoisovi hiši na Gorjušah bo 31. maja ob 18. uri prikaz postopka izdelave platna in predstavitev raziskovalne naloge učencev osnovne šole dr. Janeza Mencingerja.

Celoten postopek bo prikazala vaščanka Gorjuš, Helena Zalokar. Z njeno pomočjo so ta opravila pod vodstvom mentoric spoznavali v okviru raziskovalne naloge tudi trije učenci osnovne šole: Urška Napotnik, Vid Medja Peskar in Natalija Debelak.
Na dogodku se bosta s svojimi izdelki predstavila tudi imetnika certifikata Bohinjsko Ivan Kovačič in Srečko Lotrič.

 

Mega panjske končnice (27. maj)

27. maja se bo na jeszerski promenadi začela akcija „Največja poslikana panjska končnica“

5 slikarjev bo ustvarjalo prav neobičajne in posebne umetnine na največjih panjskih končnicah. Panjske končnice velikanke bodo našle mesto v petih bohinjskih vaseh.

 

Festival bo med naštetim ponujal še obilo vodenih botaničnih izletov, pohodov in kolesarskih izletov, zanimivih delavnic za odrasle in letos še več takšnih za otroke. Med drugimi se bodo lahko otroci v čebelji gibalnici prek zvoka naučili povezati gib in zvočne vibracije, medtem ko bodo lahko starši letos izvajali jogo kar na supih.

 

Celoten program 11.mednarodnega festivala alpskega cvetja najdete na www.bohinj.si 

Oglejte si tudi