Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Pohodništvo in muharjenje

Po dobri, lahko rečemo celo odlični poletni sezoni so turiste v Bohinju pričakale jesenske aktivnosti.

8. Dnevi pohodništva

Pohodništvo v različnih oblikah (izletništvo, gorništvo) je bilo eden od prvih vzgibov za turistični obisk Bohinja. Prvi obiskovalci so se sprehajali ob jezeru in občudovali lepote bohinjskih ledeniških dolin in strmeli v venec gora. V Bohinju je več kot dvajset let pred ustanovitvijo Slovenskega planinskega društva že obstajalo prvo planinsko društvo nasploh na slovenskem ozemlju (Triglavski prijatelji), ki je zgradilo tudi prvo planinsko kočo v Julijskih Alpah. In nenazadnje Bohinj beleži tudi prvi uspešen vzpon na Triglav iz leta 1776. Štirje srčni možje so takrat prvopristopno osvojili Triglav – goro bogov, danes simbol Slovencev.

»To so samo nekateri poudarki iz bogate bohinjske gorniške zgodovine. Razvoj turizma je bil, je in bo v Bohinju povezan s pohodništvom. Ni čudno torej, da smo se odločili organizirati Dneve pohodništva v Bohinju v sklopu slovenskega projekta Slovenija hodi – pohodniški dnevi,« je povedal direktor Javnega zavoda za pospeševanje turizma Turizem Bohinj Klemen Langus.

V obdobju med 11. septembrom in 11. oktobrom se je in se še bo zvrstilo kup dogodkov, tako ali drugače vezanih na pohodništvo. Številni tematski izleti, delavnice, športna tekmovanja so vsekakor razlogi za obisk Bohinja v prečudovitem jesenskem času.

6. Festival muharjenja

Turizem Bohinj v sodelovanju z Ribiško družino Bohinj letos v času od 25. septembra do 4. oktobra organizira že 6. Festival muharjenja z mednarodnim srečanjem vezalcev muh. Festival se je v preteklih letih odlično »prijel« in zanimanje zanj je vsako leto večje. Ribiči prihajajo iz različnih evropskih držav (Nemčije, Nizozemske, Italije, Češke, Madžarske) in celo iz Nove Zelandije in ZDA. Navdušeni so nad naravo in lahko dostopnostjo do ribolovnih mest, ki Bohinj uvrščata med najbolj znana območja za muharjenje.

Tudi v letošnjem letu je v programu muharjenje na Savi Bohinjki, dnevno pa so organizirani tudi izleti na Sočo, Idrijco ali Savinjo. Zvečer se udeleženci družijo ob vezanju ribiških vab, t. i. muh, in si izmenjujemo izkušnje.

Ribištvo je tesno povezano tudi s kulinariko, zato so ob večerih v gostinskih lokalih na voljo različne ribje jedi. Kar nekaj med njimi jih je v preteklem letu pridobilo certifikat Bohinjsko, ki zagotavlja geografsko poreklo in visoko kakovost pripravljenih jedi.

»Podaljšanje sezone je eden ključnih projektov v turistični destinaciji Bohinj. Iz podatkov za leto 2013 je razvidno, da Bohinj samo v obdobju od junija do oktobra ustvari več kot 250.000 nočitev od 400.000 v celem letu. V času glavne sezone je poleg tega velik obisk enodnevnih gostov, kar občasno vpliva na kvaliteto doživetij. V luči trajnostnega turizma smo zato že pred desetimi leti začeli oblikovati produkte, ki so na eni strani usmerjeni v pomembnost zavedanja varovanja in ohrajanja narave, na drugi strani pa privabljajo k nam večdnevne goste in z njimi podaljšujemo glavno turistično sezono,« je ob tem povedal Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj.

Oglejte si tudi