Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Letošnji festival cvetja nad pričakovanji

Zanimanje za Festival alpskega cvetja je vsako leto večje. Na Turizmu Bohinj ocenjujejo, da je bilo na račun festivala letos ustvarjenih okoli 750 nočitev, kar je sto več kot lani, in ustvarjenega približno za 25.000 evrov prometa.

»To je vsekakor lep in spodbuden rezultat, ki potrjuje pravilnost naše odločitve o organizaciji festivala prav v predsezonskem času,« je povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

 

V času festivala se je vodenih botaničnih izletov in izletov opazovanja ptic ter delavnic udeležilo 540 ljudi (lani 330). Vseh ostalih dogodkov – koncertov, razstav itd. – pa nekaj več kot 7150 (lani 6400).    

»Tudi odzivi medijev in to ne samo slovenskih, priznanja s strani različnih organizacij in, kar se zdi v tem trenutku najpomembnejše, vse večje zanimanje turističnega gospodarstva ter drugi dogodki dokazujejo, da se festival razvija in napreduje,« je ponosno povedal Langus.

 

Projekt Evropa divjega cvetja

 

Letos so po Evropi potekali še štirje festivali samoniklega cvetja, ki so jih Hrvaška, Bolgarija, Romunija in Škotska organizirale po zgledu bohinjskega Festivala alpskega cvetja.

 

Te festivale samoniklega cvetja združuje projekt Evropa divjega cvetja, ki je edinstven mednarodni projekt. Njegov namen je opozarjati na pomen ohranjanja divjeraslih rastlin in naravne kulturne dediščine preko umetnosti, spodbujanja kreativnosti in sodelovanja z lokalnimi skupnostmi. Glavne aktivnosti projekta so izvedba travniške krpanke, z upodobitvijo 1000 rož v 1000 zgodbah na tekstilu, razviti Arhiv tradicionalnih znanj in po vzoru Festivala alpskega cvetja v Bohinju vzpostaviti festivale divjega cvetja v Bolgariji, na Hrvaškem, v Romuniji, in na Škotskem. Povezani festivali bodo tako slavili cvetje kot del medkulturne evropske identitete, ki povezuje ljudi, kulturo, ustvarjalnost, tradicijo, zgodovino in zaščitena področja z izjemnim botaničnim in kulturnim bogastvom.

 

Botanični vrtovi ves čas poletja

 

Turizem Bohinj je v okviru projekta Sprehodimo se po neznanem podeželju v lanskem letu uredil tri naravne botanične vrtove, in sicer Naravni botanični vrt na Goričci, ki je bil uradno odprt v okviru letošnjega festivala, Botanična pot za Liscem in Botanični vrtec na Velem polju. Na izbranih lokacijah lahko v času cvetenja opazujemo rastlinsko bogastvo Bohinja.

Oglejte si tudi