Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Bohinjski krak Poti miru iz Posočja

V okviru Dnevov pohodništva bo potekala tudi otvoritev tematske pohodniške poti, ki se imenuje Oskrbovalno zaledje za krnsko bojišče. Pot vodi od železniške postaje na Bohinjski Bistrici do Krna.
Gre za pot spomina na obdobje 1915-1917, ko je bil Bohinj neposredno zaledje za en del krnskega bojišča. Ob njej že nekaj let stojijo informacijske table. Letos pa bo pot z otvoritvijo umeščena tudi v že obstoječo in obiskovalcem poznano Pot miru.

Pot miru poteka po Posočju, po liniji soške fronte. Tematska pot Oskrbovalno zaledje za krnsko bojišče bo bohinjski krak Poti miru in je dolg kar 45 kilometrov. Z njim bosta Bohinj in Posočje dobila medsebojno urejeno pohodniško povezavo, in sicer se bohinjski del poti na Pot miru priključi na planini Kuhinja pod Krnom.

»Projekt te poti  je zasnoval pokojni Tomaž Budkovič že pred 12 leti, zato bo pot njemu tudi posvečena. Poleg tega, da s potjo bohinj in Posočje pridobita povezavo, gre tudi za bohinjsko dediščino in nov turistični produkt destinacije Bohinj,« je povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Pot miru v Posočju je uspešna pri privabljanju turistov, na kar računajo tudi pri Turizmu Bohinj. »Pot miru se v Posočju povezuje tudi z drugimi pohodniškimi potmi, kot na primer s pohodniško potjo Alpe Adria, in privablja številne goste. To prepletanje pohodniških poti je zelo pomembno, saj je ciljna skupina turistov, ki jih zanimajo takšne tematske poti, precej številčna,« je pojasnil Langus ter poudaril, da je pomembno tudi poimenovanje Pot miru, saj gre za ohranjanje spomina na neko obdobje človeštva in hkrati tudi opomin, da naj se v prihodnosti takšne grozote ne bi več dogajale.

V bohinjskem kraku poti bodo povezane nekatere točke, ki so pomembne v zgodbi Bohinja kot zaledja soške fronte, in sicer je izhodiščna točka železniška postaja na Bohinjski Bistrici, sledi Muzej Tomaža Godca, kjer bo tudi informacijska točka poti, saj je v njem stalna razstava zbirk iz prve svetovne vojne; nato se bo pot priključila na kolesarsko stezo, ki poteka po približni trasi ozkotirne železnice; nadaljevala se bo pot ob Bohinjskem jezeru do pokopališča v Ukancu, od tam pa naprej na planino Pri kraju, kjer so še vidni zadnji ostanki bolnice, ki je tam delovala v času prve svetovne vojne. Tam je bilo tudi prvotno pokopališče umrlih vojakov, ki sedaj počivajo na pokopališču v Ukancu.

»V osnovi gre pri poti Oskrbovalno zaledje za krnsko bojišče za zgodovinsko pomembno zgodbo. In danes turiste privlačijo zgodbe. Prednost naše zgodbe pa je, da se bo lahko nadgrajevala. Saj je del ozkotirne železnice od Bohinjske Bistrice do Slapa Savice, ki so jo uporabljali v času vojne, izgrajen že v začetku 20. stoletja, ko se je gradil bohinjski predor. Takrat je železnica vodila od današnjega plezalnega vrtca pod hotelom Bellevue do Bohinjske Bistrice, po njej pa so prevažali velike skalne kvadre, ki so jih vgrajevali v obok predora,« je povezovanje različnih zgodovinskih zgodb nakazal Langus.

Seveda je nova tematska pot povezovalni element med Zgornjim Posočjem in Gorenjsko, ki bo služil tudi kot eden izmed veznih členov povezovanja lokalnih turističnih organizacij iz obeh regij v luči večje podpore regionalni povezanosti z znamko Julijske Alpe, ki se pripravlja in v sklopu nje bo urejena pohodniška pot Julijske Alpe. »Pot miru je prvi korak k temu povezovanju. Računamo, da bi se povezovanje lahko nadaljevalo s sirarsko potjo. V bistvu bomo imele turistične organizacije v omenjeni poti dobro osnovo za navezovanje novih zgodb nanjo,« je povedal Klemen Langus.


Vabilo na otvoritev poti

V petek, 2., in v soboto, 3. oktobra, Turizem Bohinj v sodelovanju s planinskim društvom Srednja vas vabi na dvodnevni dogodek ob otvoritvi tematske poti. V petek zvečer ob 20. uri bo proslava s kratkim kulturnim programom v koči na planini Pri kraju. V soboto bo ob 11. uri na planini Pri kraju sveta maša, po njej pa še slavnostna otvoritev tematske poti Oskrbovalno zaledje za krnsko bojišče kot del Poti miru.

Prisrčno vabljeni!

Oglejte si tudi