Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Ajurvedska medicina in terapija v Bohinju

V družinskem Hotelu Kristal na Ribčevem Lazu je z 2. februarjem pričel z delovanjem Ajurvedski center.
Alenka in Ludvik Dobravec sta se za to potezo odločila zaradi spoznavanja ajurvedske medicine skozi pogovore s svetovno priznanim ajurvedskim zdravnikom dr. Dmitrijem Szkopincevom, ki zadnjih osem let prihaja na počitnice v njun hotel. V tem času se je družina Dobravec tudi sama prepustila različnim ajurvedskim tretmajem.

 

»Bohinj me spominja na Himalajo, od koder ajurveda izvira. Čudovito naravno okolje v Bohinju ponuja odličen prostor za podporo ajurvedskem zdravljenju. Posamezniku pomaga pri sprostitvi in regeneraciji,« pravi dr. Szkopincev, ki je po rodu Ukrajinec, vendar živi in zdravi na Madžarskem. Po končanem študiju internistične medicine v Rusiji je odšel še v Indijo, kjer je osem let študiral ajurvedsko medicino na prestižnih indijskih univerzah. Pri svojem delu s pacienti sedaj združuje svetova moderne in ajurvedske medicine, saj pravi, da se dopolnjujeta.

 

Bistvo ajurvedske medicine je individualno in celostno obravnavanje vsakega pacienta. »Ljudje smo med sabo po konstituciji zelo različni. Zato ni nujno, da bo nekaj, kar pomaga meni, pomagalo tudi vam,« pojasnjuje dr. Szkopincev. Ajurvedski zdravnik na konzultaciji spoznava pacienta in mu predpiše terapijo, ki je zanj primerna. Terapijo sestavljajo naravna zdravila, naravni prehranski dodatki, dnevna rutina, ajurvedska prehrana, aktivnosti itd.

 

Ajurveda tako kot moderna medicina pri obravnavi bolezni uporablja znanja anatomije, fiziologije, kemije, biokemije itn., vendar ima svoje temelje v filozofiji, ki pravi, da je bolezen stanje neravnovesja v telesu. Zato ajurvedsko zdravljenje temelji na dodajanju snovi, ki jih telesu primanjkuje, ali na zmanjšanju vnosa snovi, ki jih je v telesu preveč. S tem načinom zdravljenja ajurvedska medicina ne odpravlja le simptomov bolezni, ampak tudi njene vzroke.

 

V Hotelu Kristal sta v Ajurvedskem centru stalno prisotna dva visoko izobražena ajurvedska terapevta. V kolikor pa bo v center prišla večja skupina ljudi, ki bi želeli konzultacijo z ajurvedskim zdravnikom, bo tam prisoten tudi ajurvedski zdravnik ‒ dr. Szkopincev ali kateri izmed ostalih petih, ki so zaposleni na njegovi privatni ajurvedski kliniki Calendula v Siofoku na Madžarskem.

 

Ajurvedski center v Hotelu Kristal je odprt za vse, ne le za hotelske goste. Na voljo so očiščevalni Panchakarma program, številne ajurvedske masaže in terapije ter kot dopolnilo dvakrat tedensko še štiri vrste zdravilne joge z izobraženim učiteljem joge.

Oglejte si tudi