Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
-4°C
PON.
11°C
0°C
Oceni objavo

Dan slovenskih planinskih doživetij

V soboto, 14. junija 2014, je bila Bohinjska Bistrica z okolico prizorišče številnih planinskih doživetij in pravega planinskega praznika.
Ob Dnevu slovenskih planincev oz. Dnevu slovenskih planinskih doživetij se je ob praznovanju 120-letnice Orožnove koče (prve koče Slovenskega planinskega društva) v Bohinju pod vršaci zbralo okoli 1500 planincev vseh starosti in iz vseh območij Slovenije, ki se niso ustrašili deževne vremenske napovedi in so bili zato nagrajeni s prelepim dnevom. Z Dnevom slovenskih planincev je bila odprta tudi poletna planinska sezona, saj planinske koče v tem času odpirajo svoja vrata. Letošnja novost je bila možnost prihoda v Bohinjsko Bistrico z vlakom iz Ljubljane in Nove Gorice.

 

Ob glavnem organizatorju Planinski zvezi Slovenije so bili soorganizatorji še PD Bohinjska Bistrica in PD Srednja vas v Bohinju ter Turizem Bohinj, izvedbo prireditve pa je podprla Občina Bohinj. Letošnji vseslovenski planinski dogodek je bil posvečen 120-letnici Orožnove koče – prve koče Slovenskega planinskega društva (katerega naslednica je PZS). Večer pred praznikom slovenskih planincev je bila v Kulturnem domu Joža Ažmana odprta razstava Orožnova koča skozi čas.

 

Planinska zveza Slovenije že več kot 30 let organizira Dan slovenskih planincev. V zadnjih treh letih je program, ki je potekal  skozi cel dan, obogatila z raznovrstnimi dogajanji (od pohodov, izletov, ogledov do ustvarjalnih delavnic in pohodov za najmlajše planince, delavnic GRS, turnokolesarskih izletov ...) za vse starostne skupine – od najmlajših do odraslih planincev.

 

Dogajanje se je v dopoldnevu odvijalo na več prireditvenih prostorih na več različnih izletih, potepih, pohodih in kolesarskih turah. Planinska zveza Slovenije je skupaj s soorganizatorji z izborom aktivnosti poudarila kakovostno množičnost in v skrbi za okolje povabila planince in ljubitelje gora na različne poti po Bohinjski Bistrici in v okolici – različnih zahtevnosti in dolžin. Z javnimi prevoznimi sredstvi je zagotovila tudi prevoz do izhodišč in nazaj. Z vodniki PZS in turnokolesarskimi vodniki Planinskih društev Srednja vas v Bohinju in Bohinjska Bistrica so se ljubitelji gora in prijetnega skupnega druženja podali do Orožnove koče na Planini za Liscem, na Rudnico, Vodnikov razglednik, Planino Zajamniki, nekateri so si ogledali Bohinjsko Bistrico z okolico, ljubitelji pedal in gora pa so se podali po južnih bohinjskih hribih.

 

Mladi in najmlajši planinci so se udeležili dveh vodenih družinskih izletov – do izvira Bistrice in na Rudnico. Pred dvorano Danica v Bohinjski Bistrici so uživali v družabnih igrah, ustvarjalnih delavnicah na temo gora (glasba in gore, ustvarjanje s kamni, delavnica gorske reševalne službe) ter v plezanju na plezalnem stolpu PZS in v vožnji z žičnico gorske reševalce službe.

 

Na slavnostni prireditvi v dvorani Danica v Bohinjski Bistrici so v kulturnem programu govorniki – župan Občine Bohinj Franc Kramar, predsednik PZS Bojan Rotovnik, predsednik PD Srednja vas v Bohinju Janez Korošec in predsednik PD Bohinjska Bistrica Damjan Gašperin – poudarili pomen in priljubljenost planinstva v Sloveniji. Izpostavili so tudi dejstvo, da še marsikje ne prepoznajo njegove pomembnosti za turizem. A planinstvo je turizem in tega se v Bohinju zelo dobro zavedamo.

 

V Bohinju je zibelka planinstva, saj so se od tu štirje srčni možje prvič povzpeli na Triglav. Prav tako imamo najstarejšo kočo Slovenskega planinskega društva (katerega naslednica je PZS) – Orožnovo kočo na Planini za Liscem. Predsednik PZS Rotovnik je predsedniku PD Srednja vas v Bohinju Janezu Korošcu in nekdanjemu (dolgoletnemu) predsedniku PD Bohinjska Bistrica Janku Lapajnetu v zahvalo za dolgoletno in požrtvovalno delo v planinstvu poklonil knjigo Slovensko planinstvo.

 

Kulturni program so obogatili Moški pevski zbor Franc Urbanc, Godba Bohinj in ansambel Nalet, ki je številne zbrane planince, ljubitelje gora in udeležence popeljal v družabno popoldne.

 

Skupaj z Dnevom slovenskih planinskih doživetij je potekal že 3. zbor praporščakov planinskih društev, udeležilo se ga je 50 praporščakov planinskih društev iz vse Slovenije, ki so slavnostni prireditvi s sprevodom ob spremljavi godbe dali dodaten slovesni značaj.

 

Na ta dan smo Bohinjci praznovali tudi 60-letnico PD Bohinjska Bistrica, a praznovanje še ni zaključeno, saj se bo nadaljevalo 13. julija z Dnevom bohinjskih planincev, 3. avgusta z Dnevom alpske možine in 7. septembra z Dnevom Bohinjske planinske poti.

Oglejte si tudi