Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Jubilejnih 90 Andreja Hodnika

Andrej Hodnik, Pekovčov Andrejc iz Srednje vasi, se je rodil novembra leta 1923 v domači hiši v Srednji vasi v Bohinju. Otroštvo je preživel skromno in preprosto kot večina otrok takratnega časa.

V mladosti je prosti čas zelo rad posvečal športu, poleti plavanju v bližnjem Bohinjskem jezeru, pozimi pa je bil povsem predan smučarskim skokom. Čestokrat se je, kako drugače kot peš v tedanjih časih, podal čez Senožeta na Polje, kjer se je z veliko vnemo »pilil« na tamkajšnji skakalnici.

 

Poleg športa mu skozi celo življenje veliko pomeni glasba, sam preteguje meh harmonike že kar 75 let. Kot zanimivost pa lahko povemo to, da ga igranja ni nihče učil, tudi not ni poznal, enostavno se je naučil igrati diatonično harmoniko tako, da je hodil pod okno bližnje gostilne poslušat vešče harmonikarje in nato slišano vadil doma, dokler ni melodija zvenela skladno s slišanim pod oknom. Kot sam pravi, je pri petnajstih »ž' mau špiljou«. Kasneje se je kot izurjen harmonikar udeleževal raznih tekmovanj. Z igranjem je privabil smeh na obraz in srbečico v pete domačim, zbranim družbam v vaških gostilnah in še komu. Dolga leta je igral »otepovcam« v Srednji vasi in Studorju.

 

Posluh ga je vodil tudi k pritrkovanju cerkvenih zvonov, ta poklic je Andrej z veseljem opravljal kar 50 let.

V njegova najlepša leta se je »vrinila« vojna,ki je za vedno zaznamovala ljudi, ki so jo izkusili.  Leta 1941 je »pod nemško komando« delal  pri železnici, najprej v Bohinjski Bistrici, nato je bil premeščen v Beljak. Junija leta 1943, ko se je vračal z dela v Beljaku, so ga na poti domov  »v Koritih vzeli partizani«. Odšel je v Lipanco, v takratno  lipanško četo.  Kasneje so se pridružili Škofjeloškemu odredu, nato je bila 12. julija 1943 ustanovljena  Prešernova brigada.  1. avgusta 1943 je bil v bitki na Žirovskem vrhu ranjen, ujet in odpeljan v begunjske zapore. Od tam  v zapore v Avstriji, kjer je delal kot vojni ujetnik. V domovino se je vrnil v juliju 1945.

 

Po vojni je delal na svoji mali kmetiji, se zaposlil v Zadrugi Srednja vas in nato pri podjetju Elektro Gorenjska. Zopet se je z največjim veseljem pridružil skakalcem na Poljah.  Tudi glas harmonike se je povrnil in z veseljem je igral vsa leta.

 

 Z življensko sopotnico Cilko si je ustvaril družino. V zakonu sta se jima rodila sin in hči, sedaj pa imata še tri vnuke in štiri pravnuke.

 

Kljub zavidljivi starosti je njegov spomin še vedno izredno bister. Rad bere revije, časopise in knjige različnih žanrov. Televizijo gleda le, ko so na sporedu smučarski skoki ali kakšna narodno zabavna oddaja. 

Poštenost, dobrosrčnost, optimizem, smisel za humor so Andrejeve zavidljive vrline, na katere smo domači izredno ponosni.

 

Ob njegovem osebnem prazniku se je zvrstilo mnogo čestitk z dobrimi željami. Z obiskom so ga počastili  župan Franc Kramar, podžupan Jože Sodja in predsednik Krajevne skupnosti Srednja vas Mirko Jeršič, zato si želi ob tej priložnosti zahvaliti vsem, ki ste se ga ob njegovem visokem jubileju na kakršenkoli način spomnili.

 

Zakoncema Cilki in Andreju Hodnik lahko iskreno zaželimo zvrhan koš veselja in vedrine, še posebno pa zdravja, katerega najbolj potrebujeta.

 

 

Urška Hodnik

Oglejte si tudi