Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

90. rojstni dan Marije Rozman

27. januarja je praznovala svoj 90. rojstni dan naša mama Marija Rozman. Čestitke so ji namenili sosedje, znanci in domači. Obisk župana g. Franca Kramarja pa je bil še pika na i.

Marija Rozman (rojena Ogrin) se je rodila v Bohinjski Bistrici v spodnji vasi očetu Francu Ogrinu in mami Mariji. Pri hiši je bilo šest otrok: Franci, Darko, Slavko, mama Marija, Ivan in Milena. Oče Franc je bil gostilničar in kmetovalec. Gostilna pri Ogrinu je delovala do 2. svetovne vojne. Pri 11. letih ji je ata umrl in mama s šestimi otroci je sama peljala domačijo naprej. Vsi so morali trdo delati in se preživljati. Časi so bili zelo težki, še posebej zaradi vojne. Trije bratje so bili prisilno mobilizirani v nemško vojsko in poslani na fronto. Vsi trije so živi prišli domov, a so potem odšli v partizane, brat Darko je leta 1944 v partizanih padel.

Leta 1952 se je poročila z Valentinom Rozmanom, po domače pri Ložanu. Rodili so se trije otroci: Nada, Mira in sin Pavel. Pri Ložanu je bila tudi kmetija in tukaj so ji vse znanje, pridnost in delavnost še kako prišli prav. Vzgoja treh otrok, delo na kmetiji in popravilo hiše ni mačji kašelj. Takrat se je vse delo opravljalo ročno. Dandanes se lahko samo čudimo in občudujemo mamo Marijo, kako je čila in močna pri taki častitljivi starosti. Od ostalih Ogrinovih otrok sta živa še dva, naša Marija in najstarejši brat Franc Ogrin, ki šteje že zavdiljivih 95 let.

Kapo dol obema in še na mnoga leta!


Pavel Rozman

Oglejte si tudi