Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

90-letnik Franc Repinc

Franc Repinc se je rodil 24. oktobra 1925 na Brodu pri Cerkovnek. Otroštvo je preživel skupaj z mamo Terezo, bratom Jožem in mnogimi strici. Še kot najstnika ga je stric Franc odpeljal na prečki kolesa čez Poljane na Jesenice h Kavalarju, kjer se je izučil za poklic soboslikarja. A še preden se je utegnil vrniti domov, so ga Nemci kot 17-letnega fanta odvedli na služenje vojske.

Po izkrcanju zaveznikov v Normandiji leta 1944 je blizu francoskega mesta Caen prebegnil in se predal Američanom. Odpeljali so ga v taborišče za vojne ujetnike v Edinburg na Škotskem. Od tam je bil z ladjo prepeljan v Split, kjer so ob božiču leta 1944 ustanovili V. Prekomorsko brigado. Spomladi 1945 se je s to brigado s prečkanjem Kolpe pri Vinici vrnil v Slovenijo. Maja 1945 se je bojeval v okolici Ljubljane in ob njeni osvoboditvi vanjo tudi vkorakal.

Kasneje je odprl obrt in si po poroki z Rodarjevo Majdo ustvaril družino. Čez nekaj časa je moral obrt zaradi takratnih razmer zapreti, se zaposliti pri SGP Sava Jesenice, kjer se je po združitvi in preimenovanju v SGP Gradbinec Kranj tudi upokojil. Po upokojitvi je veliko delal na kmetiji, ves čas pa bil aktiven tudi pri folklori, smučarskem klubu in pevskem zboru ter v organizaciji zveze borcev. Rodila sta se mu dva sinova in nato štirje vnuki.

Letos praznuje svoj 90. rojstni dan, hkrati pa z ženo Majdo praznujeta tudi diamantno poroko.


 

Olga Repinc

Oglejte si tudi