Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-3°C
SOB.
10°C
2°C
Oceni objavo

2. »Bohinjski kvačka get together«

V zimskem času narava počiva, večja dela so opravljena, manjša pa se nadaljujejo v objemu toplih hiš. Mraz nam narekuje topla oblačila in včasih so bili glede teh zelo iznajdljivi.

Predvsem gospodinje so znale zakrpati ponošena oblačila in splesti ali nakvačkati tople nogavice, rokavice, šale ipd. Kot vse ročne spretnosti se tudi te počasi utapljajo v pozabi nekdanjih časov, ki jih še niso narekovali vsi mogoči zasloni in pogovorna okna sodobnih žepnih naprav.

 

Vendar pa tega ne moremo trditi kar vsepovprek. Kar nekaj nas je, ki v KD Stara Fužina vsak četrtek med 17. in 19. uro in v Domu sv. Martina v Srednji vasi vsak torek med 20. in 22. uro skupaj ohranjamo tradicijo ročnih del (vezenje, kvačkanje, pletenje …). Našega druženja nikakor ne moremo omejiti zgolj na ročna dela, veliko pomembnejše je druženje samo, izmenjava informacij ali po domače »čveka«.

 

Zato smo se tudi v Hostlu pod Voglom odločili, da bomo zaradi ohranjanja tega praktičnega znanja organizirali »Bohinjski kvačka get together«. Ker nam je kvačkanje všeč in ker bi se radi naučili novih trikov, da si lahko sami izdelamo lepe, tople in unikatne izdelke. Prvi »Bohinjski kvačka get together« je bil zelo uspešen in ker je bilo zanimanja kar precej, smo ga letos ponovili. Zaradi dobrega obiska predvidevamo, da bo postal kar tradicionalen.

 

V nedeljo, 25. januarja, smo se tako spet zbrali v lepem številu. Svoje bogato znanje sta letos z nami delili in nas vodili Mihovčeva Tončka iz Stare Fužine in Lucija Podlipnik (z letošnjim letom iz Škofje Loke). Tudi letos je bilo kar nekaj popolnih začetnic, katere smo, upam, navdušili za kreativno nadaljnje delovanje. Precej je bilo udeleženk lanskega dogodka, ki so si želele poglobljenega znanja in zapletenejših tehnik. S Tončkino in Lucijino pomočjo so vse udeleženke dobile nova znanja, za kar smo jima vsi izjemno hvaležni. Hvala tudi vsem udeleženkam za obisk delavnice. Se vidimo naslednje leto!

 

Za vse, ki ste delavnico zamudili, prisrčno vabljeni na zgoraj omenjena tedenska srečanja, kjer vam bodo gospe z veseljem pomagale s svojimi nasveti.

 

 

Katarina Đurđević, Hostel pod Voglom

Oglejte si tudi