Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Šola v naravi na Komni

V septembru in oktobru smo uspeli izvesti dve šoli v naravi na Komni. Takoj v začetku septembra so se tja podali devetošolci, katerim je lani vreme vedno znova preprečevalo izvedbo.

Tokrat so na Komni preživeli tri čudovite sončne dni in se naužili pogledov na naravne lepote. V začetku oktobra pa so Komno obiskali še osmošolci.

 

Prvi dan smo se povzepli do Komne, popoldan pa preživeli na Planini na Kraju, kjer smo spoznavali zgodovino prve svetovne vojne tam, kjer se je dogajala, se učili vozle, spoznavali svoje srce med naporom, s pomočjo zemeljvida in kompasa spoznavali okolico, delali kemijsko analizo tal in na papir prenesli svoja videnja narave. Zvečer smo se v soju lučk sprehodili do planine Govnjač in poslušali potopisno predavanje.

 

Drugi dan smo se podali do Krnskega jezera, na poti obiskali bunkerje, še bolj poglobili svoje znanje orientacije, gorski reševalci pa so nas poučili tudi o prvi pomoči. Zvečer smo predstavili svoje talente in se šli družabne igre. Zadnji dan smo šli do doline Sedmerih triglavskih jezer. Ena skupina je spoznala tovorništvo s konji, druga pa delo reševalcev in reševalnega psa. Nadaljevali smo preko Štapc in šolo v naravi zaključili v Blatu.

 

V teh dneh so učenci dobili mnogo znanja, predvsem pa ogromne izkušnje. Učili so se samostojnosti, ki jim je šla zelo dobro od rok. Dokazali so, da so fizično dobro pripravljeni, da lahko preživijo brez elektronskih naprav in da v večini znajo upoštevati pravila. Spoznali so predvsem sami sebe in svoje sposobnosti.

 

Zadovoljni in ponosni so prikorakali v Blato, v zadnjih minutah hoje so se slišali tudi vriski. Veselje, da so zmogli. Na sredi poti obupati ne smemo, potrebno je vztrajati do konca in ravno tako bo še mnogokrat v življenju. Le z vztrajnostjo dosežemo cilj, ki je z vsakim korakom bližje.

 

Hvala vsem, ki ste nam pomagali izpeljati šolo v naravi. Posebna zahvala gre Gorski reševalni službi Bohinj, katere člani so bili poleg učiteljev prisotni na vseh turah. Hvala učiteljem, ki so s svojo voljo, idejami in energijo poskrbeli, da je bil izpeljan ves program od prve do zadnje minute. Učencem pa želimo, da se kmalu spet podajo v gore. Imamo jih tu, pred vrati in škoda bi bila, da se z njimi ne spoprijateljimo in jih dodobra spoznamo. Lahko nas veliko naučijo in nam mnogo dajo. 

 

 

Mojca Odar

Oglejte si tudi