Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Otroški parlament o naravi in tradiciji

V Kulturnem domu Joža Ažmana so se v torek, 22. oktobra, zbrali učenci šestih šol, udeleženk projekta Leader Lin 2011, ki ga je vodil Javni zavod Triglavski narodni park.

Kot zaključek projekta je JZ TNP organiziral Otroški parlament o naravi in tradiciji. Osnovnošolci iz Gorij, Lesc, Radovljice, Bleda (Ribno), Mojstrane in Bohinja so s pomočjo sodelavk TNP pripravili in tudi sami vodili dogodek, ki je bil razdeljen na tri dele.

 

V prvem delu sta voditelja, osnovnošolca Anika Odar iz Bohinja in Miha Pretnar Pristov iz Gorij, suvereno predstavila projekt Otroški parlament TNP o naravi in tradiciji, predstavila sta tudi vse pomembne goste – dogodka so se udeležili strokovnjaki s področja šolstva in kulturne dediščine, predstavniki občin in turističnih organizacij z območja in okolice TNP. Posebno mesto na dogodku so imeli mojstrice in mojstri iz krajev, kjer so ti otroci doma.

 

Ti so osnovnošolce tekom šolskega leta poučevali in tako prenašali dragoceno tradicionalno znanje na mladi rod. Otroci so se učili nizati zanke, plesti košare, izvesti različne motive, ličkati koruzo, izdelovati grablje in peči kruh.

 

Voditelja sta predstavila tudi ostale aktivnosti, ki so potekale tekom projekta. Različnih dogodkov, tečajev in ekskurzij se je udeležilo preko 500 posameznikov, od tega večina osnovnošolcev. V uvodnem delu so svoje misli dvorani polni osnovnošolcev predstavili tudi trije slavnostni govorniki: ravnateljica OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinj Mojca Rozman, v. d. direktorja JZ TNP dr. Peter Skoberne in župan občine Bohinj Franc Kramar. Vsi trije so si bili enotni, da je tovrstno izmenjavo znanja in mnenj na področju tradicionalnega znanja in vključitve le-tega v vsakdanjik potrebno nadaljevati.

 

Vsaka šola je nato predstavila svoje delo. Nato so imeli učenci in gostje priložnost zastaviti vprašanja in dobiti odgovore s strani sodelujočih učencev, domačih mojstrov in gostov. Nina Pekovec in Nejc Horvat sva kot predstavnika otroškega parlamenta OŠ dr. Janeza Mencingerja s kratkih skečem in filmom predstavila delavnico pletenja, ki smo jo imeli na Koprivniku pod vodstvom koprivniških žena Kulturnega društva Valentin Vodnik. Na naši šoli smo se imeli v preteklem letu pri izbirnem predmetu vezenje priložnost učiti od dveh najboljših mojstric iz Bohinja, Mihovčeve Tončke in Kocjančeve Minke iz Srednje vasi.

 

Predstavitve dela po šolah in vaseh so si ogledali župani sodelujočih občin, ravnatelji šestih šol, etnologi, naši mentorji ter domačini. Bilo je zelo lepo in ponosen sem, ker sem lahko sodeloval v projektu. Pomembno je, da se otroci učimo tradicionalnih znanj in jih z veseljem vpletamo v sodobni in tudi svoj prosti čas.   

Zaključni del je bil najbolj slavnosten. Voditelja sta vsem navzočim predstavila dve razstavi, ki sta bili postavljeni prav posebej za to priložnost – fotografsko razstavo v dvorani, ki je prikazovala tradicionalno znanje na prav poseben način, in pregledno razstavo o projektu, ki je poleg opisa dejavnosti nudila tudi ogled izdelkov, narejenih med projektom. Slednja bo v avli bohinjske osnovne šole na ogled do konca novembra.

 

Še vabilo


Zadnji dogodek omenjenega projekta se bo prav tako odvijal v Bohinju. Triglavski narodni park vas vabi v soboto, 9. novembra, ob 18. uri na predavanje in delavnico Uporaba starodavnih žit v naši prehrani pod vodstvom Mateje Reš, ki bo potekala v prostorih OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica.

 

Pira, kamut, proso, ajda, rž in ječmen so zapostavljena žita, ki pa so pravi prehranski biser. Kako uporabiti ta živila, ki jih dobimo okrog svojega doma, tako kot so to počeli naši predniki, bomo spoznali na delavnici Uporaba starodavnih žit v naši prehrani.

 

Mentorica Mateja Reš se že leta ukvarja z naravnim načinom življenja. Predava in pripravlja zanimive in poučne kulinarične delavnice z naravno hrano, Pod njenim vodstvom bomo pripravili: ovsene piškote z orehi, ječmen z gobami in jesenskimi bučami, polentno pico, proseni puding s suhimi hruškami, jabolčno kremo z ajdovimi kalčki in še marsikaj zanimivega, okusnega in seveda zdravju prijaznega.

 

Udeležba na delavnici je brezplačna. Potrebno pa se je predhodno prijaviti. To lahko storite tako, da na naslov info.trb@tnp.gov.si pošljite vaše podatke: ime in priimek, naslov in telefon. Prijavite se lahko tudi na tel. št. 04 5780 245 vsak delovnik med 9. in 14. uro. Prijave zbiramo do 8. novembra ali do zapolnitve prostih mest. Vljudno vabljeni!

 

 

Nejc Horvat, sodelujoči učenec, in Majda Odar, TNP

Oglejte si tudi