Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Osnovnošolci obiskali stanovalce Doma sv. Martina

Učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo želijo poleg teoretičnega znanja pridobiti tudi veliko praktičnih izkušenj. Ko se učijo novinarskih spretnosti, je prav, da spoznavajo različne vire informiranja (pisno gradivo, ustni viri, metoda opazovanja …).
Letošnje šolsko leto je obarvano s seznanjanjem s tradicionalnim znanjem. Najpristnejši vir za to področje so prav starejši občani. Učenci so skupaj z učiteljicami ugotavljali, da bi marsikaj zanimivega lahko izvedeli od oskrbovancev Zavoda sv. Martina. Tema tradicionalnega znanja je vpeta v več projektov, ki potekajo v tem šolskem letu.

 

Nas je najprej še posebej zanimalo, kako so včasih preživljali prosti čas, katere igre so se najraje igrali. V mesecu novembru smo imeli s stanovalci Doma tri srečanja, na katerih so z veseljem obujali spomine na dni svojega otroštva. Spomnili so se marsikatere igre v naravi in tudi takšne, ki so se jo igrali v hiši.

 

Zanimivo je, da imajo nekatere igre z istim imenom različen potek dogajanja. Vsi stanovalci namreč niso iz Bohinja, tako da smo lahko ugotavljali razlike pri nas in drugod (npr. iz okolice Ljubljane).

 

Naša skupna druženja niso bila le poučna, temveč tudi zabavna, saj smo se nekatere igre poskušali tudi zares igrati: »kamenčke delim« ali »rinčke talam«, »leti, leti« … Ob pogovorih smo začutili veliko vlogo skupinskih iger, ki so otroke nekoč povezovale med seboj in tudi z odraslimi. Ob marsikateri igri so tudi lepo prepevali, kar smo doživeli tudi na obisku.

 

Naši pogovori so se nehote obrnili še k drugim temam. Ob zadnjem obisku v decembru, ki je bil časovno že zelo blizu praznikom, smo se pogovarjali predvsem o miru. Sogovorniki so se ob besedi mir spomnili predvsem na odsotnost vojne. Menili so, da se vse da lepo urediti, samo če ni vojne. V času, v katerem živimo, pa po njihovih besedah k miru največ prispeva vsak sam.

 

Učencem so bila srečanja s starejšimi všeč, kar lahko razberemo iz njihovih zapisanih misli:

»Bilo je lepo. Zabavali smo se. Spoznali smo veliko novih iger.« (Mija D. in Klemen R.)

»Nisem pričakoval, da se bodo starejši v Domu spomnili toliko iger. Presenetili so me, kako natančno so jih znali opisovati.« (Marko C.)

»V Domu sv. Martina naju je najbolj navdušilo to, kako so se marsikateri stanovalci vživeli v igre, nam jih praktično prikazali in smo se potem nekaj časa skupaj igrali.« (Urša M. in Kristina M.)

»V Domu za upokojence v Srednji vasi smo izvedeli marsikaj novega in se naučili nekaj iger. Obiski so bili prijetni.« (Martina T. K. in Judita P.)

»Starostniki so prijazni. Sprejeli so nas z veliko dobre volje.« (Lucija B. in Lana R.)

»Bilo je zabavno, mirno in sproščeno.« (Tjaša H. in Maša K.)

»Zanimivo je bilo, kako so delili izkušnje z nami in nas učili raznih iger. Super se mi zdi, da so se tako povezali z nami, mladimi. Igre ne bodo nikoli staromodne in se jih bomo mladi vedno radi igrali ter se učili novih.« (Alja A.)

»Vzdušje je bilo prijetno in spoznali smo marsikaj novega.« (Nina S. in Ula L.)

»V Domu sv. Martina je bilo odlično. Mislile smo, da bodo starejši bolj zadržani, pa smo se kar skupaj igrali stare igre.« (Ana Marija R., Sara S. in Lara M.)

 

Vsem sogovornikom, vodji Zavoda, socialni delavki Alenki ter drugim delavkam Zavoda, ki so pripravile vse potrebno za naša srečanja, se zahvaljujemo in se priporočamo za nadaljnje sodelovanje.

 

 

Marija Helena Logar, Urška Repinc, Monika Zupanc

Oglejte si tudi