Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Poostren nadzor v TNP

Triglavski narodni park je privlačen cilj za številne obiskovalce, zlasti v poletnem obdobju za obiskovanje gora in doživljanje narave. Pri tem pa ne pozabimo, da smo gostje čudovite, a občutljive narave, ki naj tudi po našem obisku ostane nespremenjena, zato spoštujmo pravila ravnanja v zavarovanem območju: vozila puščajmo na za to označenih mestih, na poti sledimo oznakam na stebričkih in markiranim potem, parkovne poti so namenjene pohodnikom - vožnja s kolesi po njih ni dovoljena, pse vodimo na vrvici, odpadke odnesimo s seboj, ničesar ne puščajmo in ne odnašajmo ničesar ter ne vznemirjajmo živali.

 

V letošnjem avgustu bodo naravovarstveni nadzorniki Triglavskega narodnega parka v sodelovanju s policijskimi postajami Bled, Kranjska Gora in Bovec ter gorsko policijsko enoto obiskovalce Triglavskega narodnega parka še dodatno ozaveščali o pomenu narodnega parka, jim svetovali o varnem obisku gora, v primeru ugotovljenih kršitev pa izrekali opozorila ali tudi ukrepali z izrekanjem globPoostren nadzor bo potekal od 5. avgusta 2016 dalje na območju alpskih dolin, planot in triglavskega pogorja.

 

V Triglavskem narodnem parku največ kršitev beležijo zaradi napačnega parkiranja vozil (več kot 90 odstotkov), ostale kršitve se nanašajo na nedovoljena ravnanja, kot so na primer spuščeni psi, nedovoljeno kampiranje, kurjenje ognja v naravnem okolju ali nedovoljeno oziroma prekomerno nabiralništvo zelišč in plodov, predvsem gob.

Zakon o Triglavskem narodnem parku namreč dopušča nabiranje gob in rastlin le v robnem, to je tretjem varstvenem območju narodnega parka. Prvo in drugo varstveno območje, ki predstavljata osrednje območje narodnega parka, sta prednostno namenjena uresničevanju varstva in ohranjanja narave, zato je nabiranje gob in rastlin na teh območjih prepovedano.

 Glavnina izdanih plačilnih nalogov in izrečenih opozoril je v poletnem času. V letu 2015 so naravovarstveni nadzorniki Triglavskega narodnega parka izdali 756 opozoril in 295 glob.

 

Oglejte si tudi