Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Poletni oddih v TNP

Naše naravno okolje je najbolj obremenjeno v poletnem času, ko si vsi želimo oddiha stran od vsakodnevnega delovnega okolja, gneče, asfalta in betona.
Zato so Julijske Alpe in z njimi Triglavski narodni park poleti privlačna izbira za pohodnike, pa tudi za tiste, ki si želijo sence ali ohladitve v soteskah ali ne preveč segretih vodah.

 

Da naravno okolje ne bi bilo preveč obremenjeno, smo odgovorni vsi. V Triglavskem narodnem parku lahko na svojih poteh med vrhovi in dolinami srečate naravovarstvene nadzornike, ki vas bodo opozorili, če s svojim vedenjem preveč posegate v naravo. Ob večjih kršitvah pa lahko tudi (denarno) kaznujejo.

 

Parkovni vodniki, med njimi tudi naravovarstveni nadzorniki, so v juliju in avgustu tedensko vodili po tematskih poteh v parku: izlet s poznavalcem parka nam odkrije povsem nov pogled na že znane podrobnosti v naravi ali kulturni krajini.

 

Zato, da bi v naravo stopali kot v svetišče, v katerem si lahko povrnemo moči in zbistrimo pogled na svet, Triglavski narodni park v poletnih mesecih skrbi tudi s programom ozaveščanja: predstavitve Triglavskega narodnega parka v sliki in besedi z informacijami o možnostih obiskovanja parka so v juliju in avgustu potekale tedensko v Kranjski Gori in na Bledu, mobilna info točka pa se je pojavljala na terenu in v Stari Fužini na Torkovih glasbenih večerih.

 

Poseben način, kako obiskovalcem povedati, da vstopajo v dragocen in občutljiv prostor, pa je pripovedovanje zgodb ob ognju. Letos so večeri pripovedovanja potekali v kampih Šobec in Danica v Bohinjski Bistrici, pa tudi na Ranču Mrcina pod Studorjem.

 

Legenda o Zlatorogu in njegovem kraljestvu, današnjem Triglavskem narodnem parku, s starodavnimi glasovi naših prednikov govori o človeškem pohlepu, ki nespoštljivo poseže v naravo, a ta si rane na čudežen način zaceli sama – človek je tisti, ki utrpi nepopravljivo škodo. Ranjenemu Zlatorogu, ki simbolizira prvobitne moči narave, iz rane kapne kri in iz nje požene triglavska roža. Ko jo poje, se mu v trenutku povrnejo moči, lovec pa omahne v prepad. Narave ne varujemo zaradi nje same, ampak zaradi sebe, je sporočilo, ki ga zaradi dramatične zgodbe razumejo tako otroci, kot odrasli.

 

Tudi vsealpska akcija Ogenj v Alpah, ki jo mednarodna nevladna organizacija CIPRA obeležuje vsako drugo soboto v avgustu že od leta 1986, poskuša opozoriti na to, da imamo samo ene Alpe, ki pa so tako zaradi gospodarskih interesov kot turizma in posledično prometa pod velikim pritiskom. Tako kot so nekoč kresovi na vrhovih pomenili opozorilo za prihajajočo nevarnost, danes luč z vrhov in dolin pomeni opozorilo na občutljivost alpskega prostora.

 

V Julijskih Alpah, najbolj vzhodnem delu celotnega alpskega loka, je akcija Ogenj v Alpah potekala na Velem polju, kjer so člani CIPRE, Planinske zveze Slovenije in naravovarstveni nadzorniki TNP s prostovoljci čistili zarast planine. Večerni dogodek Ogenj v Alpah pa je potekal v Stari Fužini z ogledom filmov Planšarstvo v Bohinju in Sfinga.

 

V Kranju, v Prešernovi hiši gostuje fotografska razstava skladatelja, pianista, fotografa in filmskega režiserja, Janka Ravnika. Ob odprtju smo si lahko ogledali tudi njegov film V kraljestvu Zlatoroga, ki velja za prvi slovenski celovečerni film. Klavirsko spremljavo je prispeval Jurij Dobravec.

 

V četrtek, 5. septembra, smo v Domu sv. Martina v Srednji vasi odprli fotografsko razstavo skupine Lubadarji: črno-bele fotografije obeležujejo življenje in arhitekturo naših planin, kot se jo je dalo ujeti v objektive dvajset in trideset let nazaj.

 

V soboto, 28. septembra, pa se Triglavski narodni park vključuje v obeleževanje Dni evropske kulturne dediščine s celodnevnim programom na Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni. »Sto let v dobro dediščine« je letošnje geslo vseevropskega dogajanja spoznavanja kulturne dediščine. Triglavski narodni park je leta 2006 dobil mednarodno diplomo Evropa Nostra za arhitekturno obnovo Pocarjeve domačije, kjer bo potekal celodnevni program spoznavanja življenja v odmaknjeni alpski dolini nekoč in danes.

 

Več o dogodkih Triglavskega narodnega parka na spletni strani www.tnp.si.

 

 

 

Ana Marija Kunstelj, TNP

Oglejte si tudi