Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
SOB.
17°C
3°C
Oceni objavo

Mreža SOLVIT

Državljanom EU, ki se odločijo delati, študirati ali poslovati v drugi članici EU, lahko zelo zagrenijo življenje nepoštena pravila in neutemeljene birokratske zahteve. Kadar javni organ ne ravna v skladu z zakonodajo EU in državljanu ali podjetju iz druge države EU postavlja neutemeljene ovire, lahko pomaga SOLVIT.
Centri SOLVIT opozorijo javni organ na pravice, ki jih imajo državljani in podjetja v EU, ter v sodelovanju z njim rešijo nastalo težavo. SOLVIT lahko pomaga, kadar javni organi v drugi državi EU kršijo pravice državljanov EU in podjetij EU ter kadar zadeva (še) ni predana sodišču (pomagamo pa lahko pri upravni pritožbi).

 

Mreža SOLVIT je brezplačna storitev, ki jo ponuja javna uprava vsake države članice EU in Islandije, Lihtenštajna in Norveške. Gre za spletno storitev. Vsaka država članica EU ima svoj center SOLVIT, prijava problema poteka po spletnem obrazcu, ki ga najdete na spletnem naslovu http://ec.europa.eu/eu-rights/enquiry-complaint-form/home?languageCode=sl&origin=solvit-web.

 

Centri SOLVIT si prizadevajo poiskati rešitev v desetih tednih, šteto od dneva, ko zadevo prevzame SOLVIT v državi, kjer so se težave pojavile. Reševanje težav v centru SOLVIT ne vpliva na zakonske ali upravne roke, določene z nacionalnimi predpisi.

 

Tipične težave, ki jih rešuje SOLVIT, so priznavanje poklicnih kvalifikacij, pravica do vizuma in prebivanja, trgovina in storitve (podjetja), vozila in vozniško dovoljenje, družinski prejemki, pravica do pokojnine, nadomestilo za brezposelnost, zdravstveno zavarovanje, dostop do šolanja in vračilo DDV.

 

SOLVIT pa žal ne more pomagati pri težavah, ki jih ima podjetje z drugim podjetjem, pri težavah potrošnikov, pri uveljavljanju odškodnine ali pri sodnem reševanju zadeve. SOLVIT težave namreč rešuje neformalno, zato ne more delovati vzporedno s formalnimi in pravnimi postopki.

 

Vozniško dovoljenje (Slovenija/Španija)


Slovenskemu državljanu, ki začasno živi v Španiji, je bilo v Španiji ukradeno vozniško dovoljenje. Na španskem uradu je vložil prošnjo za novo vozniško dovoljenje, vendar štiri mesece ni dobil odgovora. Zato je za pomoč zaprosil slovenski center SOLVIT, ki je preko španskega ugotovil, da niso bili vloženi vsi potrebni dokumenti. Ko je slovenski državljan poslal španskemu uradu še kopijo policijskega zapisnika, je najprej prejel začasno vozniško dovoljenje, po enem mesecu pa stalno vozniško dovoljenje. Rešitev je bila predlagana v 10 dneh.

 

Težave pri zaposlitvi v drugi članici EU (Slovenija/Italija)


Slovenski državljan s stalnim bivališčem v Sloveniji je našel priložnost za delo v Italiji. Vendar je delodajalec za sklenitev pogodbe o zaposlitvi zahteval, da pridobi še davčno številko (t. i. 'codice fiscale'). Ko je šel na pristojni italijanski urad, da bi izpolnil obrazec za pridobitev davčne številke, so ga zavrnili, češ da nima stalnega bivališča v Italiji. Brez davčne številke pa ni mogel skleniti pogodbe o delu. Pritožnik se je obrnil po pomoč na slovenski center SOLVIT, ki se je takoj obrnil na italijanskega. Ta je raziskal zadevo in ugotovil, da lahko s pomočjo posebne poštne storitve, ki jo omogoča pošta Italije (t. i. 'Fermoposte'), pridobi naslov, ki ga vpiše na obrazec za pridobitev davčne številke. Pritožnik je upošteval nasvet in končno pridobil davčno številko ter sklenil pogodbo o zaposlitvi v Italiji. Primer je bil rešen v 7 tednih.

 

Dvojno državljanstvo (Belgija/Slovenija)


Belgijskemu državljanu se je rodil otrok v Sloveniji in zato je njegov oče želel, da ima otrok dvojno državljanstvo: belgijsko in slovensko. Vendar je bil priimek očeta, in torej tudi otrokov priimek, sestavljen iz treh besed, zato upravna enota ni izdala odločbe za vpis otroka v centralni register prebivalstva. Takrat veljavna slovenska zakonodaja je namreč dovoljevala, da je ime sestavljeno iz največ dveh besed, prav tako tudi priimek. Kasneje je bil izdan nov zakon, ki je odpravil te omejitve. Upravna enota je izdala ustrezno odločbo, na podlagi katere je bil otrok vpisan v register. Rešitev je bila predlagana v 3 mesecih.

Za več informacij stopite v stik s slovenskim centrom SOLVIT na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo: http://www.mgrt.gov.si/si/solvit/.

 

O EDIC


Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Gorenjska (EDIC) je združena v partnerskem delovanju organizacij BSC Kranj, d. o. o., Razvojne agencije Zgornje Gorenjske ter Razvojne agencije Sora, d. o. o. Informacijska točka deluje kot podaljšana roka Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Na nas se lahko obrnete, če imate vprašanje o Evropski uniji, vas zanima možnost zaposlovanja v EU, selitev v državo članico EU, brezplačno informacijsko gradivo o EU ali pa bi radi aktivno prispevali k prihodnosti delovanja EU.

 

O dogodkih, ki jih bomo organizirali, novicah in dogajanju v EU vas bomo obveščali tudi po e-biltenu, ki izhaja šestkrat letno. Na naše e-novice se lahko prijavite na e-naslovu dina@ragor.si. Veliko informacij si lahko pogledate tudi na Facebook profilu Europe Direct Gorenjska. Več o dogodkih si lahko preberete na spletni strani www.ragor.si.

 

Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in na lokalnem nivoju s strani Občine Jesenice, Bohinj, Gorje in Kranjska Gora.

 

Če imate vprašanje o EU, vprašajte Europe Direct Gorenjska!

 

 

Eldina Čosatović, RAGOR

Oglejte si tudi