Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Pirotehnika-NE!

V Triglavskem narodnem parku nadaljujejo z ozaveščevalno akcijo o škodljivosti uporabe pirotehničnih sredstev. Mnogo je argumentov, ki dokazujejo, da uporaba pirotehničnih sredstev v narodni park in nasploh v naravno okolje ne sodi.

Ogroža varnost človeka, onesnažuje zrak in okolje ter je moteča za prostoživeče in domače živali. Pozitivni odzivi minulih let dokazujejo, da se vedno več ljudi zaveda, da uporaba pirotehnike ogroža varnost človeka, moti živali in onesnažuje okolje, zato Triglavski narodni park poziva k podpori akcije Pirotehnika v Triglavskem narodnem parku –NE!


Zaradi vseh negativnih vplivov na naravo je uporaba pirotehničnih sredstev v naravnem okolju Triglavskega narodnega parka z zakonom prepovedana. Zaradi pokanja se živali zelo vznemirijo. Prostoživeče živali zbežijo in s tem porabljajo dodatno energijo, zato pa potrebujejo več hrane, ki pa je pozimi ni v izobilju. Zelo stresno je tudi za ptice, ki prenočujejo v bližini pokanja.

Poleg hrupa povzroči uporaba pirotehničnih sredstev dodatno onesnaževanje zraka, saj se ob eksplozijah sprosti veliko strupenih delcev. Meritve dokazujejo, da so koncentracije teh delcev močno prekoračene prav v silvestrski noči. Tretji negativni vpliv je estetske narave. Po doživeti noči se ni lepo prebuditi v prvo novoletno jutro, ki ga »krasijo« ostanki petard in raket kot grd opomin nočnega dogajanja.

Vsako leto na območju parka potekajo različne akcije, ki ozaveščajo prebivalce in obiskovalce parka, da spoštujejo zakon in naravo ter rečejo pirotehniki: NE!

V letošnjem letu bo poleg ozaveščevalnih plakatov in letakov poostren tudi nadzor naravovarstvene nadzorne službe Triglavskega narodnega parka.

Oglejte si tudi