Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

»Potapljanje je zabavno«

Takšen je moto Društva za podvodne in vodne dejavnosti Bohinj (DPVD Bohinja), ki šteje nekaj več kot 30 članov, od katerih je večina potapljačev.
Člani se ukvarjajo z vsemi tremi vejami potapljanja, in sicer potapljanje na vdih ali apnea, rekreativno potapljanje, ki je najbolj množično izvajano, in tehnično potapljanje, kamor spada na primer potapljanje v zaprte prostore, kot so potopljene ladje, podvodne jame ipd.

 

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1996 z namenom ustanoviti skupino ljudi, ki bo usposobljena za reševanje iz vode. »Vendar se,« kot pravi eden izmed ustanovnih članov društva Slavko Zorko, »to zaradi določenih zapletov ni razvilo.« Vendar pa člani DPVD Bohinj delujejo tudi v obeh skupinah, ki sta pristojni za reševanje na vodi in iz vode. To sta Podvodna reševalna služba, ki je stacionirana na Bledu, in Lokalna reševalna enota iz vode, ki deluje v okviru PGD Savica-Polje. Prav tako ti dve organizaciji ne izobražujeta potapljačev sami, tako da je DPVD nekakšna valilnica potencialnih potapljačev reševalcev.

 

Kot smo ravnokar omenili, ima DPVD Bohinj šolo potapljanja, kjer si začetniki pridobijo prvo rekreativno licenco za potapljanje in potem lahko z izobraževanjem nadaljujejo prek vseh rekreativnih stopenj do prvih profesionalnih nazivov. Poleg izobraževanja na področju potapljanja nudi društvo svojim članom še izobraževanje s področja prve pomoči. Kar tretjina članov ima narejen 92-urni tečaj za bolničarja. Najvišjo pridobljeno stopnjo izobrazbe v potapljanju ima med člani DPVD Robert Jensterle, ki ima naziv inštruktorja, hkrati pa je tudi inštruktor bolničar.

 

Z inštruktorjem Robertom se je možno v okviru društva dogovoriti tudi za spoznavni potop, kar pomeni, da lahko nekdo, ki ga potapljanje zanima, a se še nikoli ni potapljal s potapljaško opremo, poskusi, ali bi mu rekreativno potapljanje ustrezalo. Društvo ima v ta namen tudi nekaj skupne potapljaške opreme, ki si jo je mogoče izposoditi.

 

Poleg potapljaške opreme ima društvo v lasti tudi kompresor za polnjenje jeklenk, nitrox postajo, ki omogoča polnjenje jeklenk z različnimi mešanicami zraka, ki so primerne za različne globine potopov, ter čoln z električnim pogonom, ki ga za lastne potrebe uporabljajo, kadar se želijo potopiti na mestu, ki ni dostopno z obale. Opremo so v večini nakupili z lastniki sredstvi, ki jih pridobivajo s priložnostnimi deli. Pri nitrox postaji pa jim je finančno pomagala tudi Občina Bohinj.

 

Letos je društvo v juniju izgradilo društveni prostor za spravilo opreme, pri čemer je Občina pomagala z dovoljenji. Društveni prostor ima DVPD tik ob jezeru, kjer ima shranjeno opremo, da je na voljo ob morebitnem reševanju iz vode.

 

V letošnjem letu je DPVD Bohinj izpeljalo tudi srečanje inštruktorjev, na katerem je potekal licenčni seminar, katerega se morajovsako leto udeleževati učeči inštruktorji, da se jim licenca podaljša za eno leto. Licenčni seminar je potekal za Professional Scuba School (PSS) za področje bivše Jugoslavije. Udeležilo se ga je med 25 in 30 učečih inštruktorjev, ki so prišli iz vse Slovenije, nekaj pa jih je bilo tudi iz bivših jugoslovanskih republik. Kot vsako leto je društvo tudi letos organiziralo nekaj potapljaških izletov, odpravili so se na slovensko obalo, na hrvaško obalo, v Avstrijo in v Egipt.

 

Za prihodnje leto ima društvo v načrtu sestaviti novo ekipo, ki se bo ukvarjala s kajtanjem (kitesurfing). Člani se bodo še naprej izobraževali in nadgrajevali svoje znanje. V tem času pa v organizaciji DVPD Bohinj že poteka otroška in mladinska vadba v vodi – plavanje in vodna gimnastika –, ki se je udeležujejo člani Akademije borilnih veščin Bohinj.

 

Dobro sodelujejo tudi s Turističnim društvom Bohinj, kateremu pomagajo kot redarji na njihovih prireditvah, z Občino Bohinj na čistilni akciji, tekom katere vedno pobirajo smeti v vodi, s Kajak kanu klubom Bohinj, kateremu pomagajo med tekmovanji na jezeru z varovanjem na vodi, z občinskim gasilskim poveljstvom, saj gasilcem polnijo dihalne aparate.

 

Vsako leto se društvo trudi za svoje člane omogočiti čim več čim cenejših potopov, vendar nikoli v škodo varnosti, kajti varnost mora biti pri potapljanju vedno na prvem mestu. V povprečju naredi vsak od potapljačev 30-40 potopov na leto, nekaj je celo takih, ki se potopijo stokrat v enem letu.

 

V prihodnosti si DPVD Bohinj želi opremo a reševanje, boljše plovilo in nenazadnje sprotno posodabljanje vse opreme. Moji sogovorniki, predsednik društva Metod Smukavec, Robert Jensterle in Slavko Zorko, se želijo ob tej priložnosti zahvaliti vsem, ki so njihovemu društvu kakorkoli pomagali pri razvoju, in upajo na dobro sodelovanje tudi v prihodnje. Kdorkoli bi si želel postati član Društva za podvodne in vodne dejavnosti Bohinj, je vedno dobrodošel, so mi povedali še čisto na koncu našega druženja.

Oglejte si tudi