Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Prvomajska budnica z možnarji

Bliža se 1. maj in ponovno bodo počili možnarji možnaristov Malega vojnega muzeja ob 5. uri zjutraj. Tokrat bo to že 35. prvomajska budnica, ki jo izvaja skupina 19 bohinjskih možnaristov, čeprav vsakič niso vsi vključeni pri izvedbi budnice.

V Bohinju je že od nekdaj tradicija streljanja z možnarji in ta tradicija izhaja še iz železarskih časov. Še pred drugo svetovno vojno so z možnarji streljali tudi za Veliko noč, vendar ima budnica za delavski praznik daljšo tradicijo. Streljanje z možnarji je v dobrih 160. letih izvajalo več ekip in več vodij streljanja. Bila so tudi obdobja strelskih prekinitev za določen čas, še zlasti sta na streljanje vplivali obe svetovni vojni, vendar šteje, da so se ohranili tako tradicija kot tudi možnarji. Sedanja ekipa možnaristov strelja za prvomajsko budnico že 35 let in le eden od ekipe je možnarist že od samega začetka. Najstarejši možnar je iz leta 1858, največji »St. Nikolo« je iz leta 1865, najmlajši v uporabi pa je 44 kg težak možnar, narejeni leta 2001. Možnarje je svoj čas imela tudi srenska fara oziroma mežnarija v Srednji vasi. 

Tradicijo streljanja z možnarji v Bohinju želimo obdržati, zato k dejavnosti vabimo tudi mlajše člane, ki bi se želeli vpisati v društvo in jih »smodniški dim« pritegne, ne odbija. Vsem, ki pa jih hrup streljanja ob zgodnji uri na praznik dela moti, pa se opravičujemo in ne želimo zamer.

Zapisal: 

Janko S. Stušek, Društvo mali vojni muzej Boh. Bistrica

 

Oglejte si tudi