Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Eurosankovih deset let

V soboto, 22. februarja, se je na Pokljuki v Športnem centru Triglav Pokljuka odvijal jubilejni deseti Eurosank
Gre za najbolj noro, najbolj smešno in najbolj atraktivno slalomsko tekmovanje v Sloveniji. Kljub močnemu sneženju in zato oteženemu dostopu na Pokljuko se je Eurosanka udeležilo devet ekip.

 

Pred desetimi leti je idejni oče prireditve Tone Fornezzi Tof v sodelovanju s Športnim društvom Pokljuka pripravil prvo zanimivo in atraktivno tekmovanje, na katerem se ekipe z doma narejenimi drsečimi vozili na človeški pogon ter s pomočjo gravitacijske sile pomerijo v slalomski vožnji. V devetih letih se je tekmovanja udeležilo več kot sto ekip iz vse Slovenije, leta 2011 pa celo ekipa iz Italije.

 

Drugo leto zapored se je Eurosanka udeležila tudi ekipa, sestavljena iz predstavnikov Občine Bohinj in Občine Gorje. Če so se še lani streljali, je bila letos zgodba povsem drugačna. Bohinjci in Gorjanci so se spoprijateljili in prijateljstvo je obrodilo sadove. Tu je letošnja zgodba.

 

»Po lanskoletni sklenitvi premirja na Eurosanku so se odnosi med Gorjanci in Bohinjci otoplil' do te mere, da si je gorjanski veljak izbral Bohinjko za bodočo ženo. Izbral si je deklico, ki velja med Bohinjkami za cvet med dekleti in jo v Bohinju kličejo kar Devica Orleanska – če smo pošten' je bolj Orleanska kot devica. Ker narava in ljubezen zahtevata svoje, je bohinjska devica zanosila. Na poti sta dvojčka, da pa ne bosta rojena v grehu, sta si danes pri ta kopriv'nšk'mu župn'ku zaobljubiva dosmrtno zvestobo, sta se poroč'va.

 

Z Gorij je včerej prš'va pošta od žen'na. Poba je zvo zahtev'n, piše:

 

˝Pozdravljeni,

 

prosim Vas, da lepo skrbite za mojo porodnico. Kuhajte ji hrano, ki ne napenja. Naj vsaki dve uri hodi vsaj pol ure, da bo rev'ca pozabila na skrbi, ki jih ni malo pred takim dogodkom. Dajte ji domač šnops. Da bosta dojenčka gladko rojena, jo med in po nogah mažite z bohinjsko zas'ko. Če se bo kej zatikal', vas prosim, da poleg ginekologov in bab'c obvestite gozdarje, naj bodo v pripravljenosti z najmočnejšimi vitlami, da bodo otročke zvlekel iz moje rev'ce, če bo potrebno. Naj vsak gospodinjstvo u Bohinj' prispeva po eno rjuho, da bomo srote lepo ubrisal' pa umil'. Pa na deke ne pozab't, pa ne tiste, ki grizejo. Pa mlek' od ene krave – od Bohinjske cike, če slučajn rev'ca nav koj mogla dojit. Pa za rev'co kurjo župo, da bo prej k seb' pr'šla. Prosim, da me obveščate, kako je z mojo rev'co. Zdravnik pravi, da ji nisem v uporo v teh dneh in da je boljš', da jo mate u Bohinju.

 

Zdejle pa mor'm enga rukn't', da mal pozab'm na tele lepe ampak težke ure, k' so pred nama z rev'co.

Bohinjski zet.˝

 

Kva smo votl. Da ne b' bvo spet vojske, smo se organiziral' in za našo ta m'vado naročil' rešilca – potujočo porodnišnico s priznanim ginekologom in porodničarjem ter medicinskim osebjem. Ekipa s terena sporoča, da je nevesti odtekla voda, da ima popadke in da je stanje kritično zaradi velikosti otrok, napovedujejo namreč enormno velike novorojenčke.« Srečnemu paru se je rodil par medvedkov.

 

S to izvirno zgodbo, katere avtorica in glavna režiserka je Pavla Zalokar, se je bohinjsko-gorjanska ekipa uvrstila na drugo mesto. Prvo mesto je pripadlo ekipi PHD Sproščeno, ki se je Eurosanka udeležila že tretje leto zapored. Ostale nagrajene ekipe so bile: Vrtačarji na tretjem mestu, Utrinki iz Sočija na četrtem in Kolpasan na petem mestu. Vrtačarji so prejeli tudi posebno nagrado, ker so edina ekipa, ki se je udeležila vseh desetih tekmovanj.

 

Nagrade je najboljših pet ekip prejelo iz rok predsednice vlade Alenke Bratušek. Prvič pa je posebno zahvalo prejel tudi idejni oče Tof, ko je od predstavnikov Občin Bohinj in Gorje ob Eurosankovem jubileju prejel leseno medaljo.

 

Na koncu so se organizatorji, sodelujoči ter njihovi navijači in podporniki v Hotelu Center še družili in posladkali s torto za Eurosankov desti rojstni dan.

Oglejte si tudi