Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Župan ponovno pisal Bratuškovi

Župan Franc Kramar je dan po zrušenju več kot 40 let starega objekta, ki je v dolini Voje stal na mestu, kjer je že več kot sto let evidentiran stan, ponovno pisal predsednici vlade Alenki Bratušek.

V tistem tednu, med 8. in 12. julijem, sta bili porušeni dve črni gradnji na območju TNP, obe v Bohinju. Prvo je lastnik odstranil sam, drugo so zrušili po nalogu inšpektorata.

 

Župan je v pismu rušitev opisal kot »dogodek, ki mu ni primera v 22-letni zgodovini nove 'demokratične' Republike Slovenije«. V času gospodarske krize se je po županovem mnenju državna politika odločila, da ne bo gradila pogojev za življenje, ampak bo z rušenjem 40 in več let starih objektov raje uničila še tisto malo dostojanstva ljudi, ki jim ga je ostalo. Politika noče spoznati, pravi župan, da je rešitev v skupnih idejah in projektih.

 

»Včerajšnji dogodek rušenja, več kot 40 let starega objekta, ki je bil v prostor umeščen že pred 100 leti in za katerega prizadeta gospa, kljub želji po pridobitvi dovoljenja, plačila uzurpacije in degredacije ni uspela pridobiti ustreznega dovoljenja, je dokaz, da imamo v tej državi že 20 let dvojna merila. To, da je objekt stal znotraj Triglavskega narodnega parka ni razlog, da se ga obravnava kot prioritetnega, da se sprejme Uredba, na osnovi katere se potem ruši, mimo javne razgrnitve, mimo stališča lokalne skupnosti in to z veliko mero arogance,« je v pismu zapisal župan Kramar.

 

Zelo je župana zmotila tudi izjava inšpektorja, ki je rekel: »Vse bomo porušili.« To vodi v razmišljanje, pravi župan v pismu, da želi Vlada RS 'očistiti' območje Bohinja, vseh objektov, ki so stari 30 in več let, v smeri vzpostavitve divjine in 'pregona' lokalnega prebivalstva.

 

»Samo dejanje, nas Bohinjke in Bohinjce, še bolj krepi v spoznanju, da inštitucije države, ki bedijo nad našim Triglavskim narodnim parkom, zlorabljajo svoje položaje izključno za sebe in svoje prijatelje. Že to, da so nekaterim omogočili legalizacijo, drugim pa ne, vodi v dejstvo, da te inštitucije zlorabljajo Zakon o TNP za lobije in lastne interese,« piše Bratuškovi župan Kramar, » v vseh 32 letih, od dne, ko se je območje parka razširilo nad turistično destinacijo Bohinj, vasi in planine, smo domačini bili deležni le 'palice' in nobene prednosti življenja v parku.«

 

Na koncu pismo je župan pozval predsednico vlade, naj obsodi rušenje v dolini Voje, in ji predlagal, da se rušenje objektov v TNP takoj ustavi in se poišče skupna rešitev problema. Kot drugi predlog je navedel, da naj Vlada takoj prične s postopkom za dopolnitev in spremembo Zakona o TNP ter pri tem poleg naravovarstvenih stališč upošteva tudi in predvsem stališča v tem območju živečega prebivalstva.

 

Le v upoštevanju teh dveh predlogov vidi župan Kramar rešitev. »V nasprotnem primeru Vam spoštovana predsednica Vlade RS, NE morem zagotoviti, da ne bo prišlo do nemirov in celo do državljanske nepokorščine,« je zapisal župan, Bratuškovo pa še povabil na delovni obisk v Bohinj, da ji bodo lahko prebivalci parka obrazložili svoje konkretne probleme.

 

Pismo je v vednost poslal tudi predsedniku Borutu Pahorju, na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter na Ministrstvo za infrastrukturo in prostor.

Oglejte si tudi