Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Jubilejnih 90 let Franca Cerkovnika

V novembru je praznoval 90. rojstni dan Franc Cerkovnik - Ajdčov s Kamenj v Bohinju.

Na njegovem domu smo ga obiskali člani in članice naše Krajevne organizacije ZB Polje Bohinj in župan Občine Bohinj Franc Kramar ter mu čestitali in zaželeli trdnega zdravja in sreče v krogu domačih in da bi še naprej počel stvari, ki ga veselijo.

 

Franc Cerkovnik se je rodil 7. novembra 1923 na Kamnjah, pri Pozenku. Bil je najmlajši v družini petih otrok. Kot otrok je pasel kamnške krave in pomagal na stričevi kmetiji.

 

V času druge svetovne vojne je bil januarja 1943 mobiliziran v nemško vojsko. Če ne bi šel, bi za kazen izselili njegovo družino.  Na ruski fronti se je boril deset mesecev. V maju 1944. leta pa je dobil dopust in z veliko sreče prišel domov. Devetega septembra 1944 se je pridružil Jeseniško-bohinjskemu odredu, kjer je ostal do konca vojne. Bil je tudi ranjen od granate, zaradi česar se je zdravil v bolnici na Jelju. Do konca leta 1946 pa je moral odslužiti še obvezni vojaški rok pri KNOJ-u.

 

Po vojni in odsluženem vojaškem roku se je leta 1947 zaposlil v Železarni na Jesenicah, kjer je delal pri plinskih čistilcih. Leta 1950 je na prošnjo obeh stricev po mamini strani, od katerih je bil eden poročen a brez potomcev, drugi pa samski, prevzel Ajdčovo kmetijo na Kamnjah. Svojo bodočo ženo Frančiško je spoznal na Golniku, kjer se je zdravil zaradi bolezni. Z njo se je poročil leta 1961. V zakonu sta se jima rodili dve hčerki Miljana in Francka.

 

Franc je potem vse življenje kmetoval, kar po svojih zmožnostih dela še danes. Kljub pozni starosti še vedno hodi po hribih in planinah. Svojo ljubezen do zemlje je s pridom prenašal na svoje otroke, predvsem pa na vnuka Simona, ki danes zemljo tudi vestno in odgovorno obdeluje s pomočjo nasvetov svojega dedka.

 

 

Martin Gorišek, tajnik KO Polje Bohinj

Oglejte si tudi