Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Oktober, mesec požarne varnosti

Oktober je za nami in s tem tudi aktivnosti, ki jih vsako leto izvajajo prostovoljna gasilska društva v mesecu požarne varnosti.

Letošnja tema, kateri smo gasilci posvečali največjo pozornost, je bila namenjena gašenju začetnih požarov v gospodinjstvu in opremljanju vozil z gasilnikom.

 

Ker se gasilci zavedamo, da lahko občani s primernim ukrepanjem preprečijo nadaljnji razvoj požara, je preventiva in osveščanje ključnega pomena pri zmanjševanju števila požarov.

 

Iz razpoložljivih podatkov za Slovenijo je razvidno, da je letno 2000 požarov na objektih in med 400 do 500 na prevoznih sredstvih. Iz tega povzemamo, da je dnevno več kot pet požarov na objektih ter več kot en požar na vozilu.

 

Gasilci poleg preventivnih akcij, izobraževanj občanov za rokovanje z gasilniki in drugimi priročnimi gasilnimi sredstvi, občane seznanjamo tudi glede namestitve in vzdrževanja te opreme. Poleg tega se je v oktobru mogoče seznaniti z gasilsko opremo in delovanjem gasilcev, saj imajo gasilska društva dneve odprtih vrat, kjer podrobneje predstavljajo svoje delo.

 

Aktivnosti, ki jih gasilci v tem času opravljajo je tudi pregledovanje hidratnih omrežij skupaj z upravljavcem vodovoda ter pregled drugih vodnih virov. To je tudi čas, ko preverijo svojo usposobljenost na večjih gasilskih vajah v svojih požarnih okoliših.

 

Ob tej priložnosti bi želeli izpostaviti še redne preglede dimnikov, saj se število dimniških požarov povečuje. Po veljavni zakonodaji za področje požarnega varstva morajo lastniki enkrat letno zagotoviti pregled in čiščenje dimnikov in kurilnih naprav na fosilna goriva. Za kurilne naprave na trda goriva ali bio maso je potreben pregled in čiščenje dvakrat letno. V primeru vlažnega ali zelo zasmoljenega goriva (smrekova drva), se priporoča še pogostejše čiščenje. Ob vsem tem je seveda priporočljivo, da ima vsaka kurilnica ustrezen gasilnik ali druga priročna gasilna sredstva, ki ustrezajo posamezni kurilni napravi oz. vrsti goriva, ki jo za svoje delovanje potrebuje. 

 

Gasilci upamo, da smo s preventivnimi aktivnostmi v mesecu požarne varnosti  in z vašim sodelovanjem poskrbeli za večjo požarno varnost v našem okolju.

 

 

Gasilska zveza Bled-Bohinj

 

Oglejte si tudi