Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Tujerodne rastline Bohinju

Problem širjenja invazivnih tujerodnih vrst v okolju je vedno bolj pereč. V praksi se z njim soočajo številne organizacije, vzdrževalci javnih površin, izvajalci zemeljskih posegov, pa tudi lastniki zemljišč.
Prav zaradi gospodarskih in ekoloških problemov, ki jih invazivne tujerodne vrste povzročajo, se na evropskem nivoju pripravlja zakonodaja za preprečevanje in nadzorovanje te hitro rastoče nevarnosti. V Sloveniji so te aktivnosti tako na zakonodajnem kot na izvedbenem nivoju zelo šibke.

 

V Triglavskem narodnem parku od leta 2010 poteka nadzorovanje tujerodnih rastlin. Na območju občine Bohinj smo do sedaj zabeležili 277 lokacij. Po razširjenosti prevladuje japonski dresnik. Prvi evidentirani podatki o pojavljanju japonskega dresnika v Bohinju segajo v leto 1937. Tega leta je bil opažen ob Bohinjskem jezeru. Kako in od kod je prišel tja ni jasno, se je pa do današnjih dni zelo razširil po celotni občini. Najdemo ga predvsem tam, kjer so potekala različna gradbena dela. S transportom okužene zemlje se delčki korenin prenašajo na nove lokacije, kjer v tednu ali dveh že poženejo nove rastline.

 

Ostale vrste, ki se še pojavljajo v večjem obsegu, so kanadska in orjaška zlata rozga, žlezava in drobnocvetna nedotika ter pelinolistna žvrklja ali ambrozija. Predvsem slednja je zaradi svoje alergenosti neprijetna tudi za zdravje ljudi. V zadnjem letu smo jo opazili predvsem ob cestah, kjer se njena semena širijo s košnjo ali na avtomobilskih gumah. Za to vrsto je sprejeta tudi uredba o zatiranju.

 

Za preprečevanje nadaljnjega širjenja teh vrst je najbolj učinkovito zgodnje prepoznavanje in odstranjevanje ter nadzor prevoza okuženih zemljin. Veliko informacij o tujerodnih vrstah dobite na povezavah: MKGP ali Zbirka. Lahko se obrnete tudi na Javni zavod TNP ali Občino Bohinj. Lokacije zabeleženih tujerodnih vrst v občini Bohinj pa si lahko ogledate na spletni strani Geopedia.si.

 

V letu 2015 bo Občina Bohinj aktivno pristopila k reševanju problematike tujerodnih rastlinskih vrst, tako z ozaveščanjem kot tudi z akcijo odstranjevanja invazivnih rastlinskih vrst. O vsem vas bomo sproti obveščali.

 

 

Tanja Menegalija, TNP, in Darinka Maraž Kikelj, Občina Bohinj

Oglejte si tudi