Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Proč z invazivkami

Občina Bohinj letos sodeluje v projektu »Proč z invazivkami«. Projekt obravnava tematiko tujerodnih invazivnih rastlinskih vrst, ki lahko povzročajo gospodarsko škodo in negativne vplive v naravnem okolju.

Številne tujerodne vrste sicer ne prizadenejo človeka neposredno, predstavljajo pa problem za biotsko raznovrstnost, spreminjajo ekosisteme in podobo krajine, povzročajo škodo v kmetijstvu, grožnjo predstavljajo tudi za objekte (cestišča, stavbe). V EU ocenjujejo, da zaradi invazivnih vrst nastane okvirno 12 milijard evrov škode letno.

 

Na Gorenjskem so med najbolj razširjenimi vrstami japonski dresnik, kanadska in orjaška zlata rozga, žlezava nedotika, vse pogosteje pa tudi zelo alergena ambrozija. Nekatere rastline je zakonsko že potrebno odstranjevati, druge je želeno z vidika ohranjanja narave. Vse, ki vas ta tematika zanima oz. imate težave z zaraščanjem invazivnih vrst na vaših zemljiščih, vabimo, da se udeležite predavanja in akcije odstranjevanja, kjer boste spoznali najpogostejše invazivne rastline v naših koncih, se seznanili z načini odstranjevanja ter ravnanjem z ostanki posamezne vrste. Predavanje bo potekalo v sodelovanju s TNP v sklopu 9. Mednarodnega festivala alpskega cvetja, in sicer v sredo, 3. junija, ob 19. uri v dvorani Kulturnega doma v Stari Fužini.

 

Ker ste občani tisti, ki domači kraj najbolje poznate, vas naprošamo, da lokacije s tujerodnimi invazivnimi rastlinami javite na Razvojno agencijo Zgornje Gorenjske (RAGOR), na številko 04 5813 416 ali preko elektronske pošte na naslov nina.kobal@ragor.si. Vsa društva in posameznike, ki bi pri akciji sodelovali, prosimo, da se javite na zgoraj omenjeno številko ali elektronski naslov. Za malico in zaščitne rokavice bo poskrbljeno, natančna lokacija in datum akcije pa bosta znani naknadno.

 

Izvedbo projekta Proč z invazivkami v vaši občini omogoča in financira Občina Bohinj.

 

 

 

Nina Kobal, RAGOR

Oglejte si tudi