Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

V čast prvim osvojiteljem Triglava

»Ha, to je življenje! Po gorskih dobravah, po gladkih planincah, po strmih tokavah, po mehkih stezicah in po kolesnicah! Ej, to je življenje in žuborenje!« (Fran Saleški Finžgar)
235 let je minilo, odkar je na vrh Triglava prvič stopila človeška noga. Pravzaprav so bili to štirje pari nog. Vrh so osvojili Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer daljnega 26. avgusta 1778. V občini Bohinj se njihovega poguma spominjamo vsako leto ob občinskem prazniku in izkažemo svoje spoštovanje do štirih srčnih mož tudi s slovesnostjo pri njihovem spomeniku.

 

Predsednik Planinskega društva Srednja vas Janez Korošec se je ob tej priložnosti v svojem pozdravnem govoru spomnil dneva pred 35 leti, ko je med 12 in 14 tisoč ljudi prisostvovalo odkritju spomenika Štirim srčnim možem. Tako so proslavili 200. obletnico prvega pristopa na Triglav. »Obletnica in njena proslavitev nista bili nepomembni. Predvsem sta bili pomembni za nas Bohinjce, kajti Bohinjci smo bili tisti, ki smo prvi osvojili vrh Triglava,« je povedal Janez Korošec.

 

Slavnostni govornik je bil podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen. Dejal je, da je letošnja slovesnost posebnega pomena, »saj jo obeležujemo v jubilejnem letu Planinske zveze Slovenije.« Letos namreč mineva 120 let organiziranega planinstva na Slovenskem. Leta 1893 je bilo v Ljubljani ustanovljeno Slovensko planinsko društvo, ki je predhodnik PZS. »Prvi pristop na Triglav ni bil le izjemno dejanje tistega časa, pač pa je odprlo pot tudi tako imenovani planinski turistiki. Zbudilo je zanimanje za lepoto alpskega sveta ne samo med njegovimi ljubitelji ampakt tudi med širšim krogom prebivalstva,« je povedal Eržen. Za zaključek je obdaril župana Kramarja in predsednika PD Srednja vas Korošca s knjigama. Županu je predal knjigo, ki je izšla ob 120-letnici slovenskega planinstva, Korošcu pa knjigo Jake Čopa z naslovom Fotografska pesem.

 

V kulturnem programu so nastopili Godba Bohinj, moški pevski zbor Franc Urbanc pod vodstvom Franke Pavić Sodja, Lovski rogisti iz Bohinja ter pevec Darko Peterman, ki je bil dvakrat imenovan za Prvi glas Gorenjske, na harmoniki pa ga je spremljal Niko Grajger.

 

Kot je v navadi že kar nekaj let, so planinci, ki so v zadnjem letu prehodili Bohinjsko planinsko pot, iz rok župana Franca Kramarja in podpredsednika PZS Mira Eržena prejeli priznanja. Letos je Bohinjsko planinsko pot osvojilo 16 planincev, med njimi tudi dva tujca. Priznanja so prejeli: Marija Horvat, Anton Horvat, Branko Olipi s Hrvaške, Egon Ponholzer iz Avstrije, Mirko Goršič, Stane Žlebnik, Rado Golevšček, Roman Mihalič, Silva Šketa, Branka Horvat, Marija Goršič, Diana Serini, Dušan Voh, Renata Voh in dve Bohinjki, Polona Strgar in Marija Pfeifer.

Oglejte si tudi