Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Razstava v hotelu Kristal

Med 20. in 25. oktobrom 2014 je v hotelu Kristal na Ribčevem Lazu potekala že 6. Mednarodna likovna kolonija Kristal, Bohinj. V soboto, 10. januarja, pa je bila v Kristalu otvoritev razstave likovnih del, ki so bila ustvarjena na njej.
»V hotel Kristal je vnesla posebno vzdušje, ustvarjalni nemir, ki je zajel tudi širše bohinjsko področje. Ta slikoviti košček sveta je ponovno navdihnil likovne ustvarjalce, ki so se zbrali pri Alenki in Ludviku Dobravcu, v njunem družinskem hotelu, v okolju, ki je prijetno začasno domovanje številnim gostom, med katerimi so že tradicionalno tudi likovni ustvarjalci. Nekateri med njimi so nam dobro poznani in predstavljajo ustaljeni del izbrane skupine, ki se ji vsako leto pridružujejo novi likovni sopotniki. Ti vanjo prinašajo svežino in skupno ustvarjanje zaznamujejo z novimi, avtorsko intimnimi nagovori. A tudi v zapisih prvih čutimo spremembe, ustvarjalni razvoj, odprtost za nabiranje novih idej, plamtenje novih zanimanj in lovljenje še neodkritih krajinskih kotičkov ali pa njihovo raziskovanje v drugačnih atmosferah, v neponovljivih svetlobah in nenehnih barvnih spreminjanjih,« je v zloženko o koloniji in njenih udeležencih zapisala Anamarija Stibilj Šajn.

 

O nastalih delih pravi, da »so raznolika: klasična in sodobna, abstraktna in realistična, ilustrativna in izrazna ter sporočilna, pripadajoča intimni ikonografiji posameznika ali pa odprti komunikaciji s svetom zunanjega, ki skozi likovno ovrednotenje ne odslikava le resničnosti, ampak mnogo več, doživljanja, čutenja, razmišljanja, sanjarjenja … Številna nastala dela, kljub temu da kolonija ni bila jasno vsebinsko določena, prinašajo teme, ki so vzniknile v tem okolju in se nanj tesno navezujejo. Ta prostor so postavila v središče ustvarjalnih zanimanj in ga povzdignile na slikarska platna, na piedestal umetnosti.«

 

Na koloniji so sodelovali: Andreja Arbiter, Boni Čeh, Stanka Golob, Milena Gregorčič, Miro Kačar, Janez Kovačič, Marija Mija Mertelj, Marijan Miklavec, Gregor Pratneker, Niko Ribič, Dušan Sterle, Matevž Sterle, Viktor Šest, Janez Štros (vsi Slovenija), Azad Karim (Irak/Kazahstan/Slovenija), Jurij Kravcoc, Nikolaj Mašukov (oba Rusija/Slovenija), Eduard Belsky (Ukrajina/Slovenija), Buba Pósa, Ede Pósa (oba Madžarska), Paul David Redfern (ZDA/Italija) in Mirjana Zirdum (Hrvaška).

 

V bogatem kulturnem programu, ki je v soboto, 10. januarja, spremljal odprtje razstave v hotelu Kristal na Ribčevem Lazu, so sodelovali: pianistka Franka Pavić Sodja, sopranistka Ema Laura Dolinar, kitarist Gregor Strajnar, oče male Evelin, za katero bo šel izkupiček od prodanih čokoladnih slik, o katerih smo pisali v decembrski številki Bohinjskih novic. Zbrane je nagovoril častni gost, starosta slovenske likovne umetnosti, akademski slikar France Slana. Pozdravni nagovor sta imela Alenka Dobravec, gostiteljica kolonij, in župan Franc Kramar. Razstavo likovnih stvaritev je slavnostno odprl prof. dr. Janez Bogataj. Kolonijo in sodelujoče avtorje ter dela iz obeh projektov pa je predstavila Anamarija Stibilj Šajn.

Oglejte si tudi