Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Otepovci – decembrska razstava v Centru Triglavskega narodnega parka Bohinj

Javni zavod Triglavski narodni park na področju ozaveščanja in izobraževanja izvaja različne aktivnosti – delavnice, tečaje, predavanja, ekskurzije –, ki so namenjene vsem željnim novih izkušenj na področju varovanja narave in ohranjanja kulturne dediščine. Naravoslovne delavnice so že od nekdaj stalnica našega dogajanja. Aktivnosti na področju ohranjanja kulturne dediščine so prav tako priljubljene, bodisi med mlajšo ali starejšo publiko. Z novim centrom v Stari Fužini so aktivnosti s področja kulturne dediščine dobile nov zagon, saj je center primerno infrastrukturno opremljen, kar pa je najpomembneje – na območju Bohinja je zanimanje za prenos teh vsebin s starejše na mlajšo generacijo zelo izrazit. Različne delavnice, še posebej tiste s področja nesnovne kulturne dediščine – kot npr. ohranjanje tradicionalnega znanja – so dobro obiskane, pa najsi bodo namenjene šolarjem ali odraslim. V novembru smo v sodelovanju z gospodom Ivanom Kovačičem, mojstrom umetelne obdelave lesa in lastnikom certifikata Bohinjsko, izvedli 4-dnevni tečaj tradicionalnega znanja izdelava lesenega modela za maslo. Prosta mesta so bila zasedena že na prvi dan razpisa, zaradi velikega zanimanja bo tečaj ponovljen. Tekom tečaja so nastali lični izdelki, na zadnji dan pa so se tečajnikom pridružili še najmlajši, ki so skupaj s starši in mentorjema prav tako spoznavali lastnosti lesa in si izdelali svojo leseno igračo.

 

V decembru bomo v času šolskih počitnic ravno tako izvedli krajšo delavnico obdelave lesa za otroke, kot vedno pa bodo izpostavljene ustvarjalne in kuharsko-pekovske delavnice za najmlajše.

Osrednji decembrski dogodek v Bohinjki je prav tako namenjen ohranjanju kulturne dediščine. Zgornja bohinjska dolina je poznana po edinstvenem običaju otepanja in otepovcih, ki v času božično-novoletnih praznikov otepajo po vasi. Prepričani smo, da domačini običaj dobro poznate, kljub temu pa vas vabimo, da pridete na dogodek in svoje znanje, izkušnje in mnenje o otepanju delite z ostalimi obiskovalci dogodka. Večer je namenjen predstavitvi in pogovoru o tem zanimivem običaju. Upoštevaje dejstvo, da je običaj starodaven in v vaseh Zgornje doline izjemno ohranjen, smo prepričani, da se bo razvila zanimiva debata. V sodelovanju s KS Stara Fužina, domačo mladino in poznavalci smo razstavo Otepovci odprli v petek, 2. decembra, ob 19. uri. Razstava kostumov bo v Centru na ogled v mesecu decembru (razen 26. in 27. 12.).

 Zanimiv dogodek pa pripravljamo tudi ob mednarodnem dnevu gora – v sodelovanju z Gledališčem 2B vas 11. 12. vabimo na celodnevni maraton branja gorniške leposlovne in poetične literature. Brali bomo najrazličnejša dela, svoj najljubši odlomek lahko prinesete s seboj in ga delite z ostalimi udeleženci. Med 17. in 18. uro bo na sporedu otroška bralna urica, skupaj z bohinjskimi gledališčniki bomo odkrivali junake pripovedk širnega alpskega loka. Čas prisotnosti je seveda poljuben, lahko ste z nami cel dan ali pa zgolj par minut. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno, za obilico primerne bralne materije prav tako.

Center Triglavskega narodnega parka Bohinj je do zaključka redakcije letos obiskalo preko 12.100 ljudi. Od tega jih je bilo več kot 4200 prisotnih na različnih dogodkih, delavnicah, ogledih ipd. Z obiskom smo zadovoljni, veseli smo tistih, ki se k nam vračajo vsak mesec, in tistih, ki k nam pridejo prvič. V letu 2017 prav tako pripravljamo bogat program, k obisku vabljeni že zdaj. Obilo sreče, zdravja in uspeha v prihajajočem letu 2017 vam želi ekipa Centra Triglavskega narodnega parka Bohinj – Bohinjke. 

Zapisala Majda Odar, Zavod TNP

Oglejte si tudi