Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Kosovel za kulturni praznik

Občina Bohinj je 26. marca praznovala občinski kulturni praznik, ob katerem se vsako leto spominja rojstva bohinjskega književnika dr. Janeza Mencingerja.

Ker Mencingerjevo ime nosi bohinjska osnovna šola, velja med občino in osnovno šolo dogovor, da prireditev za ta praznik pripravijo učenci pod mentorstvom učiteljic in drugih strokovnih sodelavcev šole.

 

Letošnjo prireditev so v sodelovanju z Občino Bohinj s skupnimi močmi pripravili OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica, Glasbena šola Radovljica, društvo Plesalnica Bohinj in gledališki krožek, ki deluje v okviru gledališke šole Kulturnega društva K in katerega mentor je Niko Kranjc ‒ ta je skupaj z voditeljico Katarino Košnik prireditev tudi zasnoval.

 

Prireditev je s himno Občine Bohinj »Čuda polna kranjska zemlja« pričel osnovnošolski mešani pevski zbor, ki združuje učence od prvega do četrtega razreda. S kitaro jih je spremljal njihov mentor Jaka Hawlina. Nato je zbrane gledalce nagovoril župan Franc Kramar, ki se je ob tej priložnosti zahvalil vsem občanom, ki se kulturno udejstvujejo ali kakorkoli sodelujejo v s kulturo povezanih društvih, saj so, kot je dejal, oni tisti, ki ohranjajo bohinjsko kulturo živo in še naprej tako raznoliko, kot je že mnogo let.

 

Tema prireditve je bila poezija Srečka Kosovela, kajti v marcu imata tako poezija kot Kosovel vsak svoj dan – 21. marec je svetovni dan poezije, 18. marec pa je Kosovelov rojstni datum. Po besedah Katarine Košnik so se za Kosovelove pesmi odločili, ker je v najstniških letih v svojih pesmih pisal in razmišljal o stvareh, ki so aktualne tudi v današnjem času. Skozi gledališko igro so jih interpretirali Nina Pekovec, Tamara Cvijič, Urša Čop, Jošt Strgar, Alja Arh in Žana Cvetek. Zaplesali sta Katja Arh in Neža Sušelj, vsak na svoj instrument pa sta zaigrala Jošt Strgar (klarinet) in Katja Arh (saksofon).

 

Pod fotko:

Oglejte si tudi