Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
8°C
Oceni objavo

Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso

Skladno z energetskim zakonom je v letu 2011 Občinski svet Občine Bohinj sprejel Lokalni energetski koncept za Občino Bohinj. V njem je opredeljen Akcijski načrt, ki predvideva izdelavo Dokumenta identifikacije investicijskega programa za daljinsko ogrevanje na lesno biomaso (DOLB) za Bohinjsko Bistrico.
V dokumentu sta predstavljeni dve varianti, in sicer izvedba DOLB samo za javne stavbe in izvedba DOLB za javne in poslovno-stanovanjske stavbe. Za obe je podjetje Goriška lokalna energetska agencija GOLEA pripravilo tudi možnosti, ki upoštevata predvideno bodočo rabo toplotne energije po morebitnih sanacijah obstoječih stavb potencialnih za priklop na DOLB v prihodnjih letih. Predstavljene variante imajo pozitivne učinke na več področjih, in sicer na družbenem, ekonomskem, ekološkem in na področju varstva okolja.

 

Prednosti DOLB v primerjavi z individualnimi kotlovnicami so predvsem v tem, da bo imel celoten sistem eno kotlovnico, kar pomeni večji izkoristek sistema. Prav tako je potrebno, kar se tiče dimnikarskih storitev, čiščenja itn., vzdrževanje le enega sistema, ki je avtomatiziran. Uporabljeni energent so sekanci, nakup katerih predstavlja nizek strošek. Hkrati pa ima sistem DOLB z eno kotlovnico nižje emisije ogljikovega dioksida v ozračje.

 

Daljinsko ogrevanje je predvideno v centru Bohinjske Bistrice, kjer je najbolj strnjen del naselja in predstavlja območje stavb potencialnih odjemalcev. V analizo potrebe po toploti so vključili vse potencialne odjemalce toplote na tem območju.

 

Odjemalci so obravnavani za priklop v dveh sklopih. Prvi sklop zajema javne objekte: osnovna šola, vrtec, kulturni dom, občinska stavba, društveni dom, zdravstveni dom, gasilski dom, nov vrtec. Drugi sklop zajema objekte v centru naselja, ki niso javni objekti: trgovina Lipa, stanovanjski bloki, trgovina Mercator in stanovanja, hotel Tripič, cerkev, župnišče itd.

 

Ocena vrednosti obsega stroške izvedbe gradbenih, obrtniških in instalacijskih del, ki predstavljajo strošek izgradnje sistema DOLB.


V okviru ocene investicije so bila sicer upoštevana tudi gradbena dela za izgradnjo kotlovnice, čeprav glede na posamezne lokacije obstoječih kotlovnic predlagajo predvsem uporabo kotlovnice v KD Joža Ažmana ali kotlovnice v OŠ dr. Janeza Mencingerja. Dograditi bo potrebno le zalogovnike za sekance, za katere predlagajo izvedbo pod nivojem terena. To bi pomenilo lažji dostop in polnjenje, hkrati pa boljši izkoristek prostora, nad zalogovnikom je lahko parkirišče ali zelenica. Investicijske stroške bi lahko še bolj optimizirali, če se bo uporabilo že obstoječe ELKO kotle za rezervni in konični kotel.

 

Za distribucijo toplote do porabnikov bo zgrajeno toplovodno omrežje s predizoliranimi cevovodi, položenimi v zemljo. Trase glavnih vej bodo potekale po in ob cestiščih ali po zelenicah, priključni toplovodi pa po zemljiščih ob priključenih stavbah. Trasa toplovoda je predvidena tako, da je prioritetno speljana po zemljiščih v lasti občine Bohinj. Edino zemljišče, ki ni v javni lasti, je travnik ob cerkvi, kjer bi bilo potrebno pridobiti služnost za izgradnjo toplovoda. Toplovod bo prečkal tudi državno cesto.

 

Na zemljevidu je prikazana predvidena trasa daljinskega ogrevanja, ki je ocenjena glede na lokacije in potrebe po toploti potencialnih odjemalcev, pri čemer obstaja možnost dograditve trase ob ugotovitvi dodatnih potencialnih odjemalcev. Rdeča črta označuje glavni toplovod do vseh javnih stavb, rumena pa priključke do drugih objektov. Dokončna optimizacija tras glavnih cevovodov in predvsem priključkov bo izvedena v nadaljnjih fazah projektiranja.

 

V dokumentu je predlagan tudi terminski načrt za izvedbo projekta daljinskega sistema ogrevanja na lesno biomaso na območju Bohinjske Bistrice. Prva naloga je bila s pripravo Dokumenta identifikacije investicijskega programa že opravljena. Prav tako druga, saj je Občinski svet na novembrski seji sprejel tudi odločitev o nadaljevanju. V januarju 2014 naj bi bil sprejet Odlok o načinu izvajanja gospodarske javne službe. V mesecih od januarja do marca naj bi potekal izbor investitorja. V marcu naj bi bil dokončan investicijski program. Nato naj bi bila do julija pridobljena dokumentacija z gradbenim dovoljenjem, v juliju pa naj bi se pričela izgradnja kotlovnice, toplovoda in priklop odjemalcev, kar naj bi bilo zaključeno v oktobru 2014. Sistem DOLB naj bi prvič zagnali s pričetkom kurilne sezone 2014/2015.

Oglejte si tudi