Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Prvi razpisi v okviru programa Obzorje 2020

Evropska komisija je 11. decembra objavila prve razpise za projekte v okviru programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020. Sredstva bodo namenjena tudi za projekte s področja okolja, podnebnih sprememb in kmetijstva.

Evropska komisija je prvič doslej je objavila prednostna področja financiranja za dve leti vnaprej, kar raziskovalcem in podjetjem prinaša več gotovosti glede usmeritve raziskovalne politike EU. Za leto 2014 je tako razpisanih okoli 7,8 milijarde evrov, pri čemer je financiranje usmerjeno v tri glavne stebre programa Obzorje 2020. V okviru odlične znanosti bo vrhunskim raziskovalcem na voljo približno 3 milijarde evrov. Steber vodilni položaj v industriji razpolaga z 1,8 milijarde evri sredstev v podporo evropski industriji na področju informacijske in komunikacijske tehnologije, napredne proizvodnje, robotike, biotehnologije in vesolja. Tretji steber družbeni izzivi bo z 2,8 milijarde evrov sredstev namenjen financiranju inovativnih projektov, med drugim na področju zdravja, kmetijstva, energetike, prometa, podnebnih sprememb in okolja.

 

Program Obzorje 2020 je doslej največji okvirni program EU za raziskave in inovacije, ki v sedmih letih (2014-2020) razpolaga z 80 milijardami evrov proračunskih sredstev. Na večino razpisanih sredstev za leto 2014 se je že mogoče prijaviti, drugi bodo sledili med letom.

 

V prvih dveh letih bo program z več kot 15 milijardami evrov financiral projekte, ki spodbujajo evropsko gospodarstvo na podlagi znanja in ki iščejo rešitve, ki prinašajo pomembne izboljšave v vsakdanje življenje ljudi. Poudarek v letih 2014/2015 bo na 12 področjih, med njimi so individualizirana zdravstvena oskrba, digitalna varnost in pametna mesta.

 

Evropska komisarka za raziskave, inovacije in znanost Máire Geoghegan-Quinn je ob tem dejala: »Čas je, da se resno lotimo dela. Sredstva programa Obzorje 2020 so ključnega pomena za prihodnost raziskav in inovacij v Evropi ter bodo pripomogla h gospodarski rasti, zaposlovanju in kakovostnejšemu življenju. Program Obzorje 2020 smo zasnovali tako, da bo prinašal rezultate, zmanjšali smo birokracijo in tako olajšali sodelovanje v programu. Zdaj pozivam raziskovalce, univerze, podjetja, tudi mala in srednja podjetja, in druge, da se prijavijo!“

 

Možnosti financiranja v okviru programa Obzorje 2020 so navedene v delovnih programih, objavljenih na spletnem portalu EU za financiranje raziskav. Portal je prenovljen in omogoča hitrejše postopke brez papirne dokumentacije. Poenostavili so tudi strukturo programa in financiranje, pripravili enoten sklop pravil in zmanjšali breme finančnega nadzora in revizije.

 

Več informacij najdete na povezavah na spletnem naslovu http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1232_sl.htm.

Oglejte si tudi