Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Priložnosti so v tujih neposrednih investicijah

Minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan se je kot podpredsednik vlade Republike Slovenije udeležil zaključne prireditve Poslovnega foruma za Vzhodno Evropo »Osteuropa Wirtschaftstag« v Berlinu, ki ga je organiziralo Združenje nemške industrije za Srednjo in Vzhodno Evropo.

Minister je v svojem nagovoru udeležencem predstavil Slovenijo in izpostavil pomen foruma, saj »je Nemčija najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije in četrta najpomembnejša investitorka v slovensko gospodarstvo.« Poudaril je, da Nemcem veliko pomeni, da je Slovenija varen in zanesljiv partner z dobro infrastrukturo, visoko usposobljenimi kadri in dobro umeščenostjo v mednarodni prostor. »Zato ne preseneča, da so nemška podjetja v Sloveniji investirala že preko 1,4 milijarde evrov in da na leto ustvarijo okoli 7 milijard evrov prihodkov, polovico katerih ustvarijo podjetja v predelovalni oz. dodelavni industriji,« je povedal Židan.

 

Nemška podjetja zaposlujejo 6,3 odstotka vseh zaposlenih v Sloveniji. Posebej zanimivi pa so podatki za leto 2012, ki govorijo, da je blagovna menjava znašala 8,5 milijarde evrov, storitvena menjava pa 1,1 milijarde, v lanskem letu pa sta še narasli.

 

Minister je povedal, da je spodbujanje internacionalizacije ena ključnih prednostnih nalog te vlade, ki pa se zaveda tudi pomena tujih neposrednih investicij in njihovega doprinosa k večji gospodarski rasti, prenosu znanja in tehnologij, skladnemu regionalnemu razvoju in sinergičnim učinkom povezovanja tujih investitorjev s slovenskimi podjetji. »Zato si želimo v Slovenijo pritegniti več tujih neposrednih vlagateljev, predvsem na področju visoke tehnologije in v panoge z višjo dodano vrednostjo,« je dejal Židan.

 

Z namenom spodbujati interes za tuja vlaganja v slovensko gospodarstvo je vlada v novembru organizirala že več investicijskih konferenc, storila pa bo tudi vse potrebno, da bo zagotovila dobro delujoč okvir in zmanjšala administrativne ovire. Med obstoječimi priložnostmi je minister izpostavil področje energetike, storitev, visoke tehnologije, avtomobilske industrije, turizma, gozdno-lesne verige, okoljske tehnologije, živilsko-predelovalne industrije in kmetijstva.

Oglejte si tudi