Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Pogovori o združitvi bohinjskega ribiškega okoliša

V sredo, 19. februarja, se je župan Franc Kramar skupaj s predsednikom Ribiške družine Bohinj Mirom Staretom ml. sestal z ministrom za kmetijstvo in okolje mag. Dejanom Židanom.

Pogovarjali so se o bohinjskem ribiškem okolišu, ki je sedaj razdeljen na dva dela in v upravljanju dveh različnih organizacij. Zgornja polovica do železniškega mostu na Bitnjah je v upravljanju RD Bohinj, s spodnjo polovico od mostu do elektrarne v Soteski pa upravlja Zavod za ribištvo Republike Slovenije. Ribiška družina Bohinj želi s podporo župana Kramarja dobiti v upravljanje celoten revir.

 

Minister Židan se na sestanku sicer ni želel opredeliti do problema, ker je kompleksen in se mora najprej z njim dodobra spoznati. Predlagal pa je delovno skupino, ki bi predelala vse argumente za in proti enotnemu revirju in njegovem upravljavcu. Skupino bodo sestavljali predstavniki Ministrstva za kmetijstvo in okolje, predstavniki Zavoda za ribištvo in predstavniki Bohinja, RD Bohinj ter župan Kramar.

 

Župan je povedal, da se bodo sklicevali »na ustavno odločbo iz leta 1997, ki je nedvoumno izkazala, da lahko z bohinjskim okolišem upravlja v celoti ena usposobljena ribiška organizacija, in to je Ribiška družina Bohinj.« Po tej ustavni odločbi je takratni pristojni minister razglasil bohinjski ribiški okoliš in sprva ga je dala upravna enota v celoti v upravljanje RD Bohinj. Zakon o sladkovodnem ribištvu pa je bil potem spremenjen in v njem je spodnji del bohinjskega okoliša definiran kot voda posebnega pomena, nam je pojasnjeval Kramar. »Kaj to pomeni, ne vemo, ker se na tem delu vode vseeno opravlja samo komercialni lov in nič drugega,« je dejal. Komercialni lov pa ni dejavnost, ki bi bila v pristojnosti Zavoda za ribištvo, ampak je v pristojnosti ribiških družin. »To je gotovo argument na strani Bohinja,« je prepričan župan, ki je povedal še, da so morali takrat »pod političnim vplivom takratnega ministra za evropske zadeve skleniti gnil kompromis, saj smo lahko pristali le na upravljanje z zgornjim delom revirja ali pa bi nam celotnega vzeli.«

Kramar je trdno zavzel stališče, da bohinjski ribiči ne bodo pristali na izločitev določenega dela revirja za posebne namene. »Saj ne gre za varstvene vode,« je povedal, »tam se namreč lahko izvaja le intenzivna vzreja ribjih podmladkov in ihtiološke raziskave. Se pravi, gre za rezervat, kjer pa je komercialni ribolov prepovedan.«

 

Ker se omenjenih dejavnosti na delu med bitenjskim železniškim mostom in elektrarno v Soteski ne izvaja, se Bohinjci upravičeno sprašujejo, ali gre za izvzete vode posebnega namena zgolj zato, ker lahko na njih lovijo le posebni in eminentni gostje.

 

Župan Kramar je dejal še, da bo dal zadevo v presojo tudi Občinskemu svetu, ki se bo do nje opredelil in s tem dal ministru Židanu dobro podlago za lažjo odločitev, ali združiti bohinjski ribiški okoliš v celoto ali ne.

Oglejte si tudi